Мигрена при жените е често срещано състояние. Кои са причините, поради които дамите са по-предразположени към това страдание от господата и как да преодолеят дискомфорта? Отговорите на тези въпроси ще получите още сега в настоящата статия.

Фактори, допринасящи за появата на мигрена при жените

Промени в хормоналния баланс

Колебанието в нивото на естрогените в женския организъм може да доведе до поява на мигрена при значителна част от представителките на нежния пол. Обикновено това се наблюдава в следните случаи:

  • преди или по време на месечния цикъл

Много жени се оплакват, че получават мигренозни пристъпи непосредствено преди или по време на месечния цикъл. Състоянието, което се обозначава като менструална мигрена, се проявява периодично. Известни са два вида менструална мигрена: класическа, чиито прояви са само около менструацията и менструално-асоциирана, при която пристъпите се появяват и през останалото време.

Тежестта и интензитета на симптомите зависят от възрастта и състоянието на жените. При много от дамите проявите са изключително тежки и овладяването им изолирано месец за месец е трудно начинание. Това насочва вниманието на лекари и пациенти към лечение, целящо разреждане и постепенно елиминиране на мигренозните пристъпи.

  • на прага на менопаузата

С приближаване на климактериума пристъпите на мигрена при жените зачестяват. Причината е резкият спад в нивото на естрогените. Едва с настъпването на менопаузата и констатирането на постоянно нисък естроген, симптомите на мигрена започват да намаляват.

Прием на противозачатъчни таблетки

Употребата на противозачатъчни контрацептиви също е предпоставка за поява на мигрена при жените. Този вид мигренозно главоболие се обозначава като фокална мигрена. При нея се наблюдава частична парализа, липса на чувствителност или изтръпване на едната страна на тялото, временно затруднение при говор или зрителни нарушения.
Възможно е да се появи тунелен поглед. При него засегнатият има усещането, че вижда през малък отвор, пространството около който е черно. По краищата на отвора може да блести силна светлина.

При наличие на фокална мигрена е необходимо на първо място да бъде спрян приемът на противозачатъчни лекарства, както и на медикаменти на естрогенова основа. При нужда те могат да бъдат заменени с такива, съдържащи само прогестерон.

Определени храни и напитки

Установено е, че приемът на някои храни и напитки предизвиква мигрена при жените. Причината е, че съдържат вещества, които действат като „пусков механизъм“ за отключване на мигренозните атаки. Така например аминокиселината тирамин в шоколада, орехите и някои сирена предизвиква мигрена. Хистаминът в бирата и червеното вино също може да е отговорен за пулсиращата едностранна болка в главата. Вината за мигрена при дамите може да се хвърли и върху нитратите в обработените червени меса и натриевият глутамат в морските дарове. Не е изключено и аспартамът в изкуствено подсладените десерти и напитки, и мононатриевият глутамат в полуфабрикатите да стоят в основата на мигрена.

Стрес

Практиката сочи, че в 70% от случаите мигрена при жените е предизвикана от силно нервно напрежение.
Най-напред силният ежедневен стрес води до психогенно главоболие. Когато то хронифицира се появява мигрената.
В случай че стресът е причина за мигрена при дамите, се препоръчва да се предприемат мерки за неговото ограничаване. Ефективен начин за освобождаване от натрупаното напрежение е практикуването на йога, тай-чи и медитация.

Определени синтетични медикаменти срещу мигрена

По ирония на съдбата вместо да спират мигрената при жените някои лекарствени средства я отключват. Такива са болкоуспокояващите, аналгетиците, триптаните, нестероидни противовъзпалителни средства и медикаментите, съдържащи кофеин и ерготамин. Ето защо, ако се установи, че те са причина за мигренозното главоболие, приемът им трябва незабавно да бъде преустановен.

Отговорът на природата срещу мигрена при жените

Все повече невролози у нас препоръчват Мигренон/Migrenon®, когато се сблъскват в практиката си с мигрена при жени. Този уникален природен продукт противодейства на режещата болка в главата и допринася за разреждането на мигренозните пристъпи. Ефикасността на Мигренон се дължи на активната съставка партенолид. Това вещество е извлечено от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium) посредством патентован процес на вакуум екстракция. Чрез този метод се постига 25 пъти по-висока концентрация в сравнение със стандартната процедура на извличане. Това превръща Мигренон в тотален първенец на българския пазар по чистота и ефективност. Иновативните течни капсули (Solucaps), в които се предлага партенолидът, допълнително допринася за ефективността на Мигренон. Благодарение на тях активната съставка се усвоява по-бързо и цялостно от организма.

Мигренон е с научно доказан ефект. Редица изследвания сочат, че при редовен и продължителен прием той намалява болката и разрежда пристъпите. Дълговременната употреба не крие риск за здравето поради 100% естествения произход на продукта.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This