Само хората, които страдат от мигрена, могат да дадат обективна оценка на силата и интензитета на болката. Това е един от най-неприятните видове главоболие, който засяга немалка част от населението. През последните 20 години дори се отчита ръст с около 50% на засегнатите от мигрена.

Рискът за отключване на болката се увеличава многократно при хората, които са предразположени към мигрена, в зависимост от въздействието на провокиращите фактори. Добре е да се има предвид, че всеки човек проявява различна чувствителност. Възможно ли е обаче мигренозната болка да бъде провокирана от определени вещества, които се съдържат в храните?

Може ли съдържанието на нитрати в храните да предизвика мигренозен пристъп?

В действителност всяка храна е потенциален провокиращ фактор за отключване на мигренозен пристъп. Но нитратите и нитритите в храните са по-тясно свързани с мигренозната болка отколкото други вредни субстанции.
Нитратите са азотни съединения, които се съдържат в определени зеленчуци като броколи, кореноплодни и зеленолистни зеленчуци и попадат в тях чрез торовете, с които се обогатява почвата. Нитритите, от друга страна, се използват за консервиране на преработени меса.

Категорични клинични данни относно връзката между мигренозната болка и употребата на нитрати липсва, но според Тексаския неврологичен институт страдащите от мигрена съобщават за наличието на чувствителност към нитрити. И тъй като човешкото тяло може да преобразува нитратите в нитрити, двете субстанции могат да се окажат нож с две остриета за хората, които са предразположени към мигрена.

Как нитратите предизвикват мигренозна болка?

Тялото на всеки човек произвежда азотен оксид – газ, която разширява кръвоносните съдове. Нитратите повишават производството на азотния оксид в организма, което води до допълнително разширяване на съдовете и в резултат на това е възможно да се стигне до мигренозна атака. Това установява проучване от 2010 г., в което се твърди, че високите количества азотен оксид в организма предшестват мигренозна болка. А наслояването с азотен оксид се случва тогава, когато е нарушена способността на организма да се бори със свободните радикали, които водят до увреждане на клетките.

Ефективно решение при мигрена

Това, на което могат да разчитат хората с мигрена е природният продукт Мигренон/Migrenon.
Благодарение на своя състав – висококачествен екстракт от билката Моминска вратига, Мигренон е ефективно средство за борба с главоболието, тъй като доказано понижава интензитета на болката и постепенно намалява броя на главоболията до тяхното пълно отшумяване. За оптимален ефект се препоръчва приемът на Мигренон да продължи минимум 6 месеца.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This