Събуждането със сутрешна мигрена е един от най-неприятните начини за започване на деня. По данни на Американската фондация за мигрена, тя често атакува именно в ранните часове от деня. На какво се дължи мъчителното главоболие след ставане от сън?

Възможни причини за сутрешна мигрена

Лошо качество на съня

Качеството и продължителността на съня определят риска от поява на мигренозна атака след събуждане. Проучване на научен екип от Испания показва, че 50% от хората с мигрена страдат и от безсъние. Същото изследване отбелязва, че близо 38% от изследваните хора със сутрешна мигрена, спят по-малко от 6 часа на вечер. Поне половината от тях споделят, че изпитват нарушения на нощната почивка. Бруксизмът и хъркането също допринасят за влошаване на качеството на съня.

Състояния, свързани с психическото здраве

Хроничната сутрешна мигрена се свързва с психически състояния, като тревожност и депресия. Събуждането с мъчително главоболие повлиява множество аспекти от живота на страдащите. За това и не е трудно да се разбере връзката между хроничната болка и нарушеното психично здраве. Ако страдате от депресивни състояния е много вероятно да изпитвате и нарушения на съня, които допринасят за поява на сутрешна мигрена.

Хормони и прием на медикаменти

Нивата на ендорфините – хормони, отговорни за облекчаване на болката, са най-ниски през сутрешните часове. Това може да означава, че ако страдате от мигрена, симптомите ще бъдат най-тежки именно в първата част от деня. Този часови диапазон се свърза още с отминаване на ефекта от приетите медикаменти срещу мигрена.

Фамилна обремененост

Някои учени смятат, че причината за мигрена се крие в гените. Това означава, че ако някой от близките ви страда от сутрешна мигрена, е много вероятно и вие да изпитвате мигренозно главоболие именно в тези часове от деня. Счита се още, че членове от едно семейството, засегнати от мигрена, могат да споделят едни и същи дразнители, провокиращи мигренозна атака.

Дехидратация – един от основните „тригери” на сутрешна мигрена

Около 1/3 от хората с мигрена посочват дехидратацията като една от главните причини на тежко главоболие. През нощта организмът се дехидратира – ето защо може да се изпита мигренозна болка след събуждане.

Работещо решение за облекчаване на сутрешна мигрена

Независимо от причините, за мигренозната болка има лек! Той се нарича Мигренон/Migrenon®. Природното средство успешно повлиява мигренозното, както и други видове главоболие. Намалява тежестта на болката, честотата на мигренозните пристъпи, овладява гаденето и повръщането при мигренозна атака. Безотказното си действие дължи на висококачествения стандартизиран екстракт от Моминска вратига. Активното вещество в него – партенолид, е считано за мощно природно средство за предотвратяване и овладяване на мигрена. По напълно естествен механизъм, партенолидът потиска химичните реакции, водещи до мигренозен пристъп. Повлиява още гладката мускулатура на съдовете, като се смята, че това има отношение към мигренозната болка.

Продуктът може да се приема и в комбинация с други медикаменти срещу мигрена. Има добра поносимост и висок профил на безопасност при продължителна употреба.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This