Сутрешно главоболие и нощно главоболие са двете страни на една монета. Нека разберем повече за тях и за начините, по които можем да ги преборим.

Повече за сутрешното главоболие

Много хора, без да осъзнават, страдат от сутрешно главоболие. Неприятната болка в главата често е съпроводена от напрежение и отпадналост. Неразположението значително влошава качеството на живот на засегнатите.

В САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Португалия и Испания е проведено проучване, в което са участвали около 20 000 души. Те отговорили на въпроси, свързани със сутрешното главоболие. След обобщаване на резултатите е установено, че 7,6% от населението в тези страни се буди с главоболие. 4,4% от участниците се оплакват от постоянно сутрешно главоболие, а 1,9% – от периодично.

Според изследване, реализирано от шведски учени, 5% от населението на Земята страда от пристъпи на главоболие всяка сутрин. Авторите на проекта са категорични, че сутрешното главоболие е признак за поява на мигрена. Ето защо те приканват потърпевшите да предприемат незабавни мерки за овладяване на пристъпите.

Ефективни стратегии срещу сутрешно главоболие

Специалистите съветват страдащите от сутрешно главоболие да разредят пристъпите, като:

Изградят график за сън

Лягането и ставането по едно и също време допринася за нормализиране на биологичния ритъм и повлиява благоприятно главоболието на разсъмване.

Не стоят до късно вечерта пред телевизора, компютъра и телефона

Доказано е, че ярката светлина, излъчвана от дисплея на дигиталните устройства, дразни очите и възбужда мозъка, което в повечето случаи е свързано с поява на сутрешно главоболие.

Изключват климатика нощем

Неблагоприятното влияние на климатиците върху здравето е добре известно на всички. Експертите са единодушни, че през нощта тези електроуред трябва да се изключват, за да се избегне сутрешното главоболие.

Се доверят на природни средства срещу главоболие

Повечето синтетични лекарствени средства срещу главоболие, често имат само временен ефект и доста странични ефекти. Именно поради това е добре да се заменят с тяхна по-безопасна алтернатива.

Накратко за нощното главоболие

Нощното главоболие е първично главоболие. Не е резултат от някакво специфично заболяване, а по-скоро реакция на организма към определени фактори. Причините за отключването му са много и най-разнообразни. Проявява се под формата на тензионно и клъстерно главоболие, мигрена и „алармено“ главоболие.

Още за формите на нощно главоболие

Тензионно главоболие

То не е толкова интензивно, колкото останалите форми на нощно главоболие. Рядко има силата да събуди човек и да предизвика нощни неудобства.

Клъстерно главоболие

Най-разпространената форма на нощно главоболие е клъстерното. То засяга в по-голяма степен мъжете. Характеризира се с тежка едностранна болка, която се усеща от едната страна на главата, покрай едното око или надлъжно от темето до шията. Други характерни симптоми са повръщането и отокът в лигавицата на носа, които нарушават носовото дишане. Обикновено симптомите се проявяват известно време, след като човекът си е легнал да почива през нощта или непосредствено след събуждане. След 30-40 минути проявите постепенно отшумяват, но се появяват отново след ден, два или повече. Възможно е страдащите да имат от един до три пристъпа на ден в продължение на седмици или месеци.

Мигрена

Мигренозните пристъпи продължават по-дълго време и се проявяват с различни физически симптоми – гадене, повръщане, свръхчувствителност към светлина и звуци.

„Алармено“ главоболие

Четвъртата, по-необичайна форма на нощно главоболие е т.нар. „алармено“ главоболие. Все още не е ясно дали то е следствие или усложнение на мигрена и клъстерно главоболие или е отделно и независимо от тях. Появява се предимно нощем, но може да възникне и по време на дневни дрямки. Болката е съсредоточена предимно в средата на челото. Пристъпите преминават сравнително бързо, но може да се повторят неколкократно в рамките на нощта. Веднъж проявило се, този тип главоболие лесно хронифицира и може да отнеме месеци, за да намалее честотата му и да отшуми. Много характерно за „аларменото” главоболие е това, че то често е предхождано от мигренозни пристъпи.

Природното решение срещу сутрешно главоболие и нощно главоболие

Поради изцяло природния си произход и доказан ефект на действие Мигренон/Migrenon® е средство на първи избор при сутрешно главоболие и нощно главоболие. Той е безопасен при продължителна употреба, има добра поносимост и е практически безвреден. Проведени са редица проучвания, които потвърждават, че приемът на Мигренон подобрява значително качеството на живот на пациентите, страдащи от главоболие нощем и на разсъмване.

Безотказното действие на продукта и все по-нарастващата му популярност срещу сутрешно главоболие и нощно главоболие се дължат на уникалната му природна формула. Всяка капсула Мигренон съдържа оптимално количество партенолид. То е извлечено от билката Моминска вратига посредством патентован процес на вакуум екстракция. При него се постига 25 пъти по-висока концентрация в сравнение със стандартната процедура на извличане. По този начин Мигренон няма равен по ефективност. Установено е, че използван според предписанието Мигренон понижава силата и честотата на пристъпите на сутрешно главоболие и нощно главоболие и води до постепенното им отшумяване. Може да се комбинира с медикаменти, които облекчават болката в главата. За постигане на оптимален ефект в борбата срещу сутрешно главоболие и нощно главоболие се препоръчва приемът на Мигренон да продължи минимум 6 месеца.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This