Проучване, публикувано в списание „Scientific Reports“ категоризира миризмите, към които хората най-често изпитват непоносимост при пристъп на мигрена. Това неврологично състояние се характеризира със силно главоболие, което обикновено засяга едната страна на главата. Известно е, че някои фактори, включително стрес, гладуване, климатични условия, нарушения на съня, хормонални промени, светлина, звук и миризми могат да провокират пристъпите на мигрена.

Непоносимостта към определени аромати е сред разпространените прояви на мигрена – засяга 95% от пациентите с пристъпи на главоболие. Към момента е известно, че определени миризми може да провокират мигрена чрез активиране на различни области на мозъка. В следващите редове споделяме повече за ароматите, които пациентите с мигрена свързват с пристъпите на главоболие.

Метод на проучването

Изследването е проведено върху общо 101 пациенти с клинична мигрена. За целите на експеримента на участниците е предоставен въпросник, включващ 35 вида миризми, предполагаеми „тригери“ за мигрена. Целта е да се установи кои аромати най-често участниците свързват с пристъп на мигрена и как ги избягват.

Повече за резултатите

Резултатите показват, че над 50% участниците считат миризмата на парфюм за провокатор на мигренозен пристъп. Други често споменавани аромати са на тютюн, омекотител, боклук, фризьорски продукти, автомобили и пот. Никой от участниците не е посочил миризмата на лимон, мандарина или ябълка като „тригер“ за мигрена. Освен видовете аромати, проучването разглежда кои места участниците свързват с мигренозен пристъп. Над 50% от участниците са посочили, че офисът е място, което обикновено свързват с пристъп на мигрена. Други често споменавани локации от респондентите са дома, ресторанти и болнични чакални.

Относно превантивните мерки, които участниците взимат срещу миризмите, причиняващи мигрена, респондентите споделят, че носят маска, имат пречиствател на въздуха и използват дезодорант. Покриването на носа с кърпичка и напускането на помещението, където са усетили специфична миризма също фигурират в отговорите.

Като се има предвид възрастта на участниците, сред по-младите се наблюдава висок процент на мигренозни пристъпи поради миризма на тютюн или сапун. Според пола на респондентите мигрена, провокирана от телесна миризма или боклук, се наблюдава само при жените. Участниците с хронична мигрена показват по-висока чувствителност към мириса на омекотител, пот, чорапи, кафе, екскременти, повръщано и животински миризми в сравнение с хората с епизодична мигрена.

При пристъп на мигрена – природна терапия на помощ

Доказано средство на пазара у нас за овладяване на мъчителните мигренозни пристъпи е Мигренон / Migrenon®. Продуктът намалява силата и честотата на мигренозното главоболие. Способността да подобрява качеството на живот при засегнатите от мигрена се дължи на активната съставка партенолид (над 0.43 мг във всяка течна капсула).

Партенолидът е стандартизиран екстракт от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium), която е известна с антимигренозния си ефект. Смята се, че потиска химичните реакции, водещи до мигренозно главоболие.

Продуктът е практически безопасен. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Иновативните течни капсули (Solucaps) осигуряват по-бързо и цялостно усвояване на съставката от организма. Наличен е в аптеките без лекарско предписание. Може да бъде поръчан и от онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This