Дамите са в двойно по-голям риск от мигрена и това е свързано с наличието на месечен цикъл. Става въпрос за т.нар. менструална мигрена, която протича с тежко главоболие, често едностранно и придружено от гадене, повръщане, силна умора и повишена светлочувствителност. Тази комбинация е в състояние да превърне периода около цикъла на жената в истински кошмар. В статията споделяме повече за състоянието и подходите за овладяване.

Менструална мигрена – що е то?

Мигрената е много повече от обикновено главоболие. Става въпрос за хронично неврологично състояние, чиито симптоми могат значително да влошат качеството на живот. Както подсказва името, менструалната мигрена се появява преди, по време или веднага след менструацията на жената. Макар и по-рядко мигренозните пристъпи са свързани с овулацията на дамите. Симптомите често са по-тежки, отколкото при нормалната мигрена и могат да продължат с часове или дори няколко дни. Провокиращ фактор при менструалната мигрена са хормоналните колебания. Нивата на естроген и прогестерон се покачват и падат преди и след цикъл, което изглежда предизвиква мъчителното мигренозно главоболие. Според статистиката мигрената засяга около една на всеки три жени в даден етап от живота. Според Американската фондация за мигрена 60 до 70 процента от тях изпитват симптоми на менструална мигрена.

Стратегии за справяне с мигрената

За съжаление в повечето случаи мигрената не се повлиява от популярните аналгетици без рецепта, за разлика от обикновеното главоболие. Първата стратегия, която трябва да предприемете, ако имате менструална мигрена, е профилактиката. С други думи, не чакайте да настъпи това специално време от месеца, когато мигренозната атака вероятно вече ще бъде в ход. По-добрата опция е да приемате противовъзпалителни средства няколко дни преди менструация и след това да продължите по време на целия цикъл, за да отблъснете хормоналните главоболия. Според проучване, проведено сред 400 жени с менструална мигрена, след 3-месечен прием на средство, повлияващо възпалението, при 80% от участничките мигренозните атаки около цикъл са намалели драстично.

Природно решение срещу мигрена, обвързана с женския месечен цикъл

Специалистите са на мнение, че противовъзпалителните средства с природен произход успешно може да заместят синтетични лекарствени средства срещу мигрена. Дамите спокойно могат да се доверят на Мигренон / Migrenon® – 100% природен продукт с благоприятен ефект върху силата и честотата на мигренозните пристъпи. Активната съставка е висококачествен екстракт от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium) или партенолид. Всяка течна капсула (Solucaps) доставя на организма достатъчни количества партенолид, за да подейства благоприятно върху пристъпите, силата на болката, гаденето и повръщането (ако има такива).

Приема се по 1 течна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Дозировката е индивидуална и може да се адаптира според силата на мигренозната болка. При тежка менструална мигрена дамите могат да заложат на следната схема:

  • По 3 капсули дневно, 3 дни преди началото на менструацията
  • По 3 капсули на ден по време на менструация

След шестия ден от менструацията, приемът постепенно се спира. Продуктът е практически безвреден и може да се използва като алтернатива на антимигренозните лекарства. Има много добра поносимост и при продължителна употреба.

Търсете в аптеките или поръчайте още сега от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This