Според проучване симптомите на мигрена в менопауза са по-силно изразени, особено при жените с анамнеза за менструално главоболие. Става въпрос за мъчителни мигренозни атаки, провокирани от хормоналните колебания, които съпътстват месечния цикъл на жената. Учените разглеждат и влиянието, което оказват мигренозните пристъпи върху качеството на съня при дамите, преминаващи през менопаузалния период. Повече за любопитното изследване вижте в следващите редове.

Повече за съня при мигрена в менопауза

За целите на изследването учените анализират данните на 2000 жени, които преминават през критическа възраст. Екипът коментира, че експериментът потвърждава негативната връзка между мигрената и качеството на съня, установена от предходни проучвания. За жените в пременопауза индексът на телесна маса, тревожността, депресията и горещите вълни е по-вероятно да допринесат за лошо качество на съня, но не са отключващи мигрена, отбелязват изследователите.

„Клиничните наблюдения, подкрепени от проучвания, показват, че мигрената обикновено се влошава по време на прехода към менопауза и се подобрява в постменопаузата“, коментира д-р Медхат Михаел от Медицински център Ориндж Коуст в Калифорния. „Свързаното с пременопаузата увеличение на коморбидните състояния като тревожност, депресия и нарушения на съня също може да влоши мигрената“, добавя той.

Също така не е изключено хората със сънна апнея да страдат от сутрешно главоболие, причинено от нощна хипоксия (ниски нива на кислород). Но този тип болка трябва да се разграничи от мигренозните пристъпи, защото първопричината е различна.

Овладяване на мигренозното главоболие и нарушенията в съня при менопауза

Доказано е, че жените имат по-чести и тежки пристъпи на мигрена в сравнение с мъжете. По-конкретно, около 43% от дамите са изпитвали мигренозна атака в даден период от живота си, на фона на 18% от господата. Колебанията в женските полови хормони – естрогени, могат да причинят по-честа и по-тежка мигрена при жените малко преди или по време на менструалния цикъл, след раждането или през прехода към менопаузата.

Пременопаузата създава предизвикателства при лечението на мигрена поради загубата на предсказуемост на свързаните с хормоните атаки и честото влошаване на симптомите. Флуктуацията в нивата на естроген в пременопаузата може да доведе до засилване на хормоналното главоболие. Мигрената в комбинация с неприятните вазомоторни оплаквания, като горещи вълни и нощно изпотяване, често е причина за лош сън. При проблеми със заспиването, чести събуждания и недостатъчна продължителност на съня, дамите могат да се доверят на природни средства за подобряване на нощната отмора като Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night. Тъй като недоспиването е предпоставка за пристъпи на главоболие, се счита, че здравословния режим на съня ще повлияе благоприятно и мигрената.

За овладяване на мигренозните атаки може да се доверите на помощ от природата

Специалистите горещо препоръчват Мигренон / Migrenon® за намаляване на честотата и тежестта на мигренозните пристъпи. Мощният ефект на натуралното средство се дължи на висококачествения екстракт от растението Моминска вратига, под формата на партенолид. Веществото потиска химичните процеси, предизвикващи мигрена, като задържа отделянето на серотонин и повлиява благоприятно гладката мускулатура на съдовете. При редовна употреба овладява главоболието, гаденето и повръщането, които често съпътстват мигренозните атаки. Продуктът е с висок профил на безопасност, като няма данни за нежелани ефекти дори при продължителен прием.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This