Испански изследователи предлагат нов поглед върху основните видове мигрена. Според тях мигренозното главоболие може да бъде класифицирано в 4 различни категории. Разберете кои са те от следващите редове.

Мигрена – ново класифициране по видове

Учените разграничават 4 вида мигрена според начина на протичане. Това са тежка мигрена, мигрена с тежко и внезапно начало, тежка и продължителна мигрена, лека мигрена. За съставяне на въпросната класификация изследователите се нуждаят само от 4 морфологични данни за мигренозната криза. Примери за подобни данни са продължителност на епизода или максимална интензивност на кризата. За да се сдобият с нужната информация, членовете на екипа използват методи за автоматичен анализ на данни от 344 мигренозни епизода на 51 пациенти.

Изследваните лица използват специално приложение, в което описват в реално време развитието на болката при мигрена. Освен това информират за симптомите преди, по време или след мигренозната болка.

Изследователите установяват, че има значителни различия в класификацията на мигренозната болка и симптомите в зависимост от вида на кризата.

По отношение на симптомите по време на мигренозната атака се наблюдават разлики в присъствието или отсъствието на гадене, чувствителност към миризма или шум.

Наблюдавани са големи различия и в субективните симптоми преди мигренозната атака

Анализът на данните показва, че някои пациенти споделят за проблеми с говора и чувство за замайване преди мигренозната болка. При други пациенти тези оплаквания липсват.

Различните видове болка също позволяват да се предвидят симптоми след мигренозната атака като повишен апетит и сънливост.

„Предложената класификация ще е от полза за здравните специалисти. Благодарение на нея те ще имат възможността да осигуряват оптимална грижа и да подобрят качеството на живот на пациентите с мигрена. И още нещо важно – класификацията е приложима и за други здравословни проблеми, протичащи със симптоматична криза“. Коментарът е на Хосуе Паган от Политехническия университет в Мадрид (UPM), който е част от изследователския екип.

Подходящо природно решение за всички видове мигрена

Мигренон / Migrenon® е продукт, вдъхновен от природата, който специалистите у нас широко препоръчват за овладяване на мигренозното главоболие. Положителният ефект върху болката, продължителността и честотата на пристъпите се дължи на активната съставка партенолид. Това е вещество, извлечено от лечебното растение Моминска вратига, известно от незапомнени времена със силно изразеното си антимигренозно действие.

Една течна капсула (Solucaps) от продукта осигурява над 0.43 mg партенолид. Стандартният прием е по 1 капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Дозировката е индивидуална и може да се адаптира според силата на мигренозната болка.

Продуктът е подходящ както за възрастни, така и за деца. Няма нежелани реакции. Има много добра поносимост и при продължителна употреба. Може да бъде закупен без рецепта от аптеките или да се поръча от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This