За част от хората с мигрена зимата е сезон, съпътстван от по-тежки и чести мигренозни пристъпи. За разлика от обикновеното главоболие, което идва за кратко и отшумява, мигрената причинява пулсираща болка (характерно е да е от едната страна на главата) и често е съпътствана от придружаващи оплаквания. Те включват повишена чувствителност към светлина и звуци, гадене и зрителни, сетивни или говорни нарушения. Пристъпите на мигрена са строго индивидуални, а следващите редове са насочени към тези пациенти, които усещат влошаване на главоболието през студения сезон.

Причини за влошаване на мигренозни пристъпи през зимата

Експертите споделят, че се наблюдава негативна тенденция хората с мигрена да имат пик в честотата на атаките след зимните празници. Това не е голяма изненада, тъй като на коледната и новогодишната трапеза традиционно присъстват едни от най-често срещаните „тригери“ или провокиращи фактори за мигрена. В тази графа попадат алкохолът, сладкишите и популярните сушени меса и отлежали сирена. В допълнение към храните и напитките е удачно да добавим ярките празнични светлини и силните аромати от свещи, парфюми и др., които също предизвикват главоболие при мнозина пациенти с мигрена.

От друга страна за някои хора промените в атмосферните условия също са тригер за мигрена. В тази графа попадат сух въздух, силен студ, ветровито и бурно време. На свой ред намаляващите часове слънчева светлина през мрачната зима също могат да причинят дисбаланс в мозъчните химикали, като серотонин, който е свързан с пристъпите на мигрена.

В обобщение промените в условията на околната среда и в ежедневието могат да причинят известен стрес за организма, който да отключи каскада от мигренозни атаки през зимния сезон и значително да влоши качеството на живот на потърпевшите.

Ето как да предотвратим влошаване на мигрената тази зима

Една от препоръките към хората с мигрена е да си водят т.нар дневник за мигрена, в който се описват предполагаемите провокиращи фактори за главоболие. Тази полезна практика ще ви помогне да познавате по-добре реакцията на тялото спрямо потенциалните тригери и да ги избягвате.

Добре е дневника за мигрена да съдържа:

  • датата и часа на началото на всеки мигренозен пристъп
  • продължителността на всяка фаза на главоболието
  • специфични симптоми (къде чувствате болката, колко интензивна е тя и др.)
  • информация, която може да ви подскаже какво е провокирало главоболието

Също така въпреки натоварения график, пациентите с мигрена не бива да неглижират грижата за себе си. Това включва регулярен качествен сън (между 7 и 9 часа), придържане към режим, богат на витамини и минерали, приемане на достатъчно течности и практикуване на техники за справяне със стреса.

Природен продукт за овладяване на мигрена

В допълнение към назначената терапия за справяне с мигренозното главоболие, може да се доверите на Мигренон / Migrenon®. Продуктът e естествено средство за живот без мигрена. Има благоприятен ефект върху силата и честотата на мигренозните пристъпи и подобрява качеството на живот. Тайната на това натурално решение е във внимателно подбраната активна съставка с изпитани качества – партенолид (над 0,43 мг във всяка капсула).

Партенолидът е извлечен от Моминска вратига (Tanacetum parthenium) – билка с доказан ефект при главоболие и мигрена. Получен е чрез патентован процес на вакуум екстракция, при който се постига 25 пъти по-висока концентрация от обикновено. Фармацевтичната форма Solucaps (течна капсула) позволява бързо и цялостно усвояване на активната съставка.

Продуктът може да се използва както за лечение, така и за профилактика. За оптимални резултати се препоръчва по-дълговременна употреба. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This