Според проучвания, при мигрена рискът от развитие на тревожност и безпокойство е четири пъти по-голям, отколкото сред общата популация. Изглежда двете мъчителни състояния са свързани, което представлява двойно предизвикателство за потърпевшите. Пациенти споделят, че нервното напрежение често съпътства първите симптоми, подсказващи за приближаването на мигренозен пристъп. И двете състояния могат да се определят като „хронични“ и значително да влошат качеството на живот. В следващите редове споделяме какво ги свързва според експертите.

Тревожност при мигрена – мнението на експертите

Мигрената и тревожността са тясно свързани – те споделят сходни клинични характеристики и са с епизодичен характер. Връзката между двете състояния е двупосочна, т.е. ако страдате от мигрена, е по-вероятно да изпитате тревожно разстройство и обратното.

„Хората, които страдат от мигрена, особено хронична, са по-склонни да страдат и от тревожност“, потвърждава личният лекар и специалист по психично здраве д-р Хана Пател пред „Stylist“. „Изследванията показват връзка между броя дни, в които хората страдат от мигрена всеки месец и наличието на симптоми на тревожност и депресия“, допълва тя.

Според организацията „The Migraine Trust“, тревожността е най-честият психологически проблем при пациенти с мигрена. Проучвания по темата показват, че тези, които имат мигрена поне три дни в месеца, са със значително по-висок риск от чувство на тревожност.

Хората, които страдат от мигрена, може да се чувстват по-тревожни, тъй като не знаят кога ще се появи следващия мъчителен пристъп на главоболие. Естествена реакция е да изпитвате безпокойство при мисълта за предстояща мигренозна атака, но за съжаление това на свой ред може да влоши тежестта на пристъпа. Освен това и двете състояния могат да бъдат хормонално предизвикани. Изследванията показват, че жените са по-склонни да страдат от мигрена, отколкото мъжете. Провокиращите мигрена фактори, като липса на сън и лоша диета, повлияват и двата пола.

Препоръки за овладяване на двете състояния

Добрата новина е, че тъй като двете състояния са толкова тясно свързани, стъпките, които може да предприемете за облекчаване на мигрената и тревожността обикновено съвпадат. Те включват:

  • Намаляване на стреса
  • Дихателни техники
  • Промени в начина на живот

Стресът в ежедневието е „виновник“ за редица здравословни проблеми, в това число мигрена и тревожност. Ето защо на пациентите, които страдат от едно от двете или двете състояния, се препоръчва да сведат до минимум нервното напрежение в ежедневието – чест тригер за мигрена и безпокойство. Упражненията за бавно дишане, фокусирани върху бавните издишвания, са добри за подобряване на парасимпатиковата нервна система и се препоръчват за намаляване на безпокойството, което мнозина изпитват при мигренозна атака. Експертите също така препоръчват отказ от тютюнопушенето, ограничаване консумацията на алкохол и увеличаване на двигателната активност. Въвеждането на тези здравословни промени в ежедневието помага за справяне с тревожността и пристъпите на мигрена. Изследователи от университета в Гьотеборг потвърждават, че както умерените, така и тежките упражнения помагат дори при хронична тревожност. Учените също така разработват режим на упражнения, безопасен за пациенти с мигрена.

Природен продукт с доказан ефект при мигрена

Мигренон /Migrenon® е изцяло натурално средство с мощен ефект при мигрена. Благоприятното действие на продукта се дължи на активната съставка партенолид (екстракт от билката Моминска вратига). При редовен прием резултатът е разреждане и предотвратяване на мигренозните пристъпи. Партенолидът повлиява благоприятно още гаденето и повръщането. Той действа положително върху гладката мускулатура на съдовете. По този начин намалява болката при мигрена. Оптимални резултати се наблюдават при продължителен прием. Дозировката на продукта е по 1 течна капсула (Solucaps) до 3 пъти дневно, след хранене. При необходимост може да се адаптира спрямо индивидуалните нужди на пациента. Няма данни за противопоказания и странични ефекти.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This