Високите нива на калцитонин ген-свързан пептид (calcitonin gene-related peptide, CGRP) са нова причина за мигренозен пристъп при жени. Това става ясно от проучване, публикувано в онлайн изданието на научното списание Neurology.

„Повишеното ниво на CGRP след хормонални колебания може да помогне да се разберат две неща. Първото е защо мигренозните пристъпи са по-чести по време на менструация. Второто – защо епизодите постепенно намаляват честотата си след менопаузалния период (постменопауза)“. Коментарът идва от главната авторка Бианка Рафаели от Университетска болница „Шарите“ (Charité-Universitätsmedizin Berlin) в Берлин.

Нова възможна причина за мигренозен пристъп – данни от изследването

Проучването включва 3 групи всяка с по 30 жени с епизодична мигрена. Участничките са разпределени според това дали са с редовен менструален цикъл, приемат контрацептиви или са в постменопауза. Общото между всички тях е, че са имали мигренозно главоболие поне три пъти през месеца, предшестващ изследването. Всяка група е сравнена със сходни по възраст жени без мигрена.

Учените вземат проби от кръв и слъзна течност от изследваните лица, за да определят нивото на CGRP – вещество, което допринася за развитието на мигрена.

При жените с редовен менструален цикъл пробите са взети по време на менструация, когато нивото на естроген е ниско, и в дните около овулация, когато естрогенът е най-висок.

При жените, приемащи орални контрацептиви, пробовземането е извършено в период със и без прием на хормони.
При постменопаузалните жени пробите са взети еднократно в случайно време.

Резултатите са интересни и показателни

Проучването установява, че жените с мигрена и редовен менструален цикъл имат по-високи нива на CGRP по време на менструация от жените без мигрена. Жените, приемащи орални контрацептиви, и тези след менопауза, пък имат подобни нива на CGRP с жените без мигрена.

Резултатите предполагат, че високото ниво на CGRP е рисков фактор за мигрена. Те обаче трябва да бъдат потвърдени от по-големи проучвания, категорични са учените.

Каквато и причина да стои в основата на мъчителен мигренозен пристъп – решението е насреща

Мигренон / Migrenon® е 100% природен продукт с благоприятен ефект върху силата и честотата на мигренозните пристъпи. Неговата активна съставка е висококачествен екстракт от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium) или партенолид. Една течна капсула (Solucaps) съдържа над 0.43 мг партенолид. Това количество е достатъчно, за да повлияе благоприятно върху пристъпите, силата на болката, гаденето и повръщането (ако има такива).

Продуктът е практически безвреден и може да се използва като алтернатива на антимигренозните лекарства. Има много добра поносимост и при продължителна употреба.

Приема се по 1 течна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Дозировката е индивидуална и може да се адаптира според силата на мигренозната болка.

Търсете в аптеките или поръчайте още сега от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This