Много жени страдат от мигрена по време на менструация. Основната причина за пулсиращата болка в главата е дисбалансът в нивата на естрогените през този период. Има обаче и други фактори – хранене, стрес – които утежняват мигренозните пристъпи и създават непоносим дискомфорт. Днес ще покажем как може да им се противодейства.

Съвети за справяне с мигрена през периода на менструация

Повече внимание към храната

Храните и напитки, които съдържат съдоразширяващи вещества често усилва епизодите на менструална мигрена. С оглед на това е препоръчително седмица преди очакваното начало на цикъла дамите да бъдат по-предпазливи към храненето си. Добре е да не се консумират храни, богати на тирамин (твърди сирена, пилешки дробчета, херинга, орехи). Желателно е още да се избягва приема на червено вино, бира, колбаси, консервирани храни и шоколад. Основание за това дава фактът, че те съдържат аминокиселини, които засилват болката.

Намаляване на стреса – важна крачка към овладяване на мигрена при менструация

Високите нива на стрес в дните преди настъпването на менструация са способни да отключат и да влошат мигрената. Знаейки това, дамите трябва да направят всичко по силите си, за да разтоварят напрежението. Добър начин да го направят е, като:

  • отложат най-стресовите задачи
  • не приемат напитки, съдържащи вещества, които стимулират нервната система
  • практикуват медитация и йога
  • прекарват повече време в приятна и спокойна атмосфера

Масажи на лицето и главата

Масажните техники също могат да са от полза на жените в борбата срещу менструалната мигрена. Те отпускат тялото и ума, облекчават и дори предотвратяват мигренозното главоболие. Дамите сами могат да се уверят в ефекта им, като притискат с палец и показалец междувеждието, пощипват веждите и масажират с кръгови движения слепоочията.

Релаксиращи упражнения

Отпускащите упражнения са ефективни срещу мигрена по време на менструация. Ето защо е нужно дамите да им отделят нужното внимание. Силно положително въздействие оказва:

  • релаксирането на лицевите мускули
  • отварянето и затварянето на очите
  • притискането на езика към небцето
  • разтягане на устните в широка усмивка
  • поглеждането през едното рамо, а след това и през другото

Природният лек срещу мигрена при менструация

Мигренон/Migrenon® е изцяло природен продукт, който прекрасно допълва предложените мерки за противодействие на менструална мигрена. Неговата активна съставка партенолид (екстракт от билката Моминска вратига) доказано разрежда и предотвратява мигренозните пристъпи. Освен че повлиява благоприятно върху мигренозните атаки, партенолидът в Мигренон спира гаденето и повръщането. Това обаче не е всичко! Той влияе положително и върху гладката мускулатура на съдовете, което има отношение към мигренозната болка.

Мигренон е напълно безопасен продукт с отлична поносимост. Подходящ е за продължителен прием. Дозира се по 1 течна капсула (Solucaps) до 3 пъти дневно, след хранене. При необходимост дозировката може да се адаптира.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This