В месеца на виното и любовта смятаме, е добре да се обърне внимание на една от най-консумираните и най-предпочитани за студените месеци алкохолни напитки и по-точно на наличието на взаимовръзка между червеното вино и пристъпите на главоболие от мигренозен характер. Не че другите алкохолни напитки не причиняват главоболие, но червеното вино се смята за един от основните провокиращи фактори за поява на мигрена!

Редно е обаче да се уточни обстоятелството, че главоболието след консумация на напитката с рубинен цвят се различава от обикновения махмурлук! Това се дължи на факта, че махмурлукът след тежък запой не се причинява вследствие на въздействието на самия алкохол, а по-скоро на последствията за организма, които той нанася – обезводняване и наслояване на ацеталдехид – вторичен отпаден продукт, който тялото произвежда при метаболизиране на етанола. С червеното вино обаче въпросът стои по по-различен начин.

Червено вино – защо и как предизвиква мигренозен пристъп?

Има множество изследвания, които доказват, че червената напитка провокира мигренозна болка при някои хора, които консумират една до две чаши. Да, при определен процент от хората е възможна появата на махмурлук вследствие на прекаляване с червено вино, но хората, които страдат от мигренозни пристъпи след консумация на червено вино могат да изпитат симптомите на мигрена с пълна сила дори след консумация само на една чаша! С други думи хората, които са чувствителни към съставките в червеното вино могат да преживяват отново и отново пристъп на мигрена дори след умерена консумация, твърдят невролози.

Основни причини за мигренозен пристъп след консумация на червено вино

Тази рубинена и уважавана от сумелиерите напитка съдържа голямо количество сулфити – химични вещества, които се образуват в процеса на ферментация на виното. Те се смятат за едни от основните вещества, отговорни за появата на главоболие. Тирамините и хистамините са други две активни съединения, които също се смятат за провокатори на главоболие от мигренозен характер. В стеблата, семките и обвивката на гроздовете пък се съдържат т.н. танини – съединения, смятани за най-вероятния провокиращ фактор на мигрена, защото тези субстанции се съдържат в най-голямо количество именно в червеното вино.

Предотвратете честите мигренозни пристъпи лесно и безопасно с помощта на Мигренон/Migrenon®

Партенолид е веществото, на което се дължи положителният ефект от редовния прием на Мигренон. Природният продукт оказва директен благотворен ефект върху гладката мускулатура на съдовете в мозъка, като освен това регулира синтеза на серотонин – невротрансмитер, смятан за една от основните физиологични причини за отключване на различните видове главоболия.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This