Разпознаването на факторите, провокиращи мигренозна криза, може да е от полза за намаляване на честотата и тежестта на пристъпите на главоболие. Мигрената се характеризира с пулсиращо главоболие, обикновено от едната страна на главата, което може да бъде придружено от гадене, повръщане и повишена чувствителност към светлина и звуци. Точните причини за появата на мигрена не са напълно ясни, но близо 76% от засегнатите споделят, че има някои фактори, отключващи атаките. Те са наричани още „тригери“ и могат да бъдат строго индивидуални. В следващите редове споделяме най-често срещаните предпоставки, провокиращи мигренозна криза.

Провокиращи фактори при мигрена

Активирането на тригемино-васкуларната система причинява мигрена. Този сложен път свързва тригеминалния нерв (или петия черепно мозъчен нерв) с кръвоносните съдове във външните мембрани на мозъка. Въпреки че генетичният състав на човек влияе върху развитието на мигрена, експертите смятат, че различни фактори на околната среда предизвикват мигренозни пристъпи (пряко или косвено) чрез активиране на тригемино-васкуларната система. Потенциалните причини за мигрена включват стрес, консумация на определени храни и напитки, нарушения на съня и хормонални колебания. Свързани с времето фактори и сензорни стимули като силни миризми, ярки светлини или силни шумове също отключват мигрена.

Стрес – причина за мигренозна криза

Стресът, особено излагането на ежедневни стресови фактори като дълги часове работа, плащане на сметки и грижи за деца, може да предизвика мигренозни пристъпи и да допринесе за развитието на хронична мигрена (15 или повече мигренозни пристъпа на месец). В допълнение, мигренозните атаки също често се считат за стресори, създавайки порочен и изтощителен цикъл от болка и напрежение. Точната връзка между нервното напрежение и мигрената не е напълно уточнена. Експертите предполагат, че е възможно да става въпрос за повишена възприемчивост на чувствителните към болка нервни клетки (явление, познато още като централна сенсибилизация).

Храни, предизвикващи мигрена

Няколко вида храни и напитки могат да провокират мигренозен пристъп. Интересното е, че консумираното количеството от тях, необходимо за отключване на главоболието, също оказва влияние. В списъка с потенциални „тригери“ за мигрена попадат алкохола, кофеиновите и енергийните напитки, преработени меса, меки сирена, мононатриев глутамат, шоколад и изкуствени подсладители, особено аспартам.

Проблеми със съня

Според проучване близо 75% от хората с мигрена определят лишаването от сън като отключващ фактор. Също така промени в режима на съня, например при смяна на часовия пояс или работа на смени, както и прекомерния сън, също могат да предизвикат мигренозна криза.

Интересно е, че връзката между лошото качество на съня и мигренозните пристъпи е двупосочна. Проблемите със съня могат да предизвикат мигрена, но на свой ред мигренозните пристъпи също могат да причинят смущения в нощната отмора.

Ярки светлини и силни звучи – причиняват мигренозна криза

Ярката светлина, включително слънчева или флуоресцентна, може да предизвика мигрена. Същото важи и за трептящите светлини или отблясъците от екрана на телефона или компютъра. Освен това силните ежедневни шумове, като сирените на линейки и звънци на железопътни прелези, са идентифицирани като фактори, задействащи мигренозна криза. Тези сензорни стимули не само предизвикват мигрена, но могат също така да влошат болката от вече възникнало мигренозно главоболие. Ето защо хората с мигрена често предпочитат да почиват в тъмна, тиха стая, докато пристъпът отшуми.

Хормони – още една предпоставка за мигренозна криза

Мигрената е три пъти по-често срещана при жените, отколкото при мъжете. Това несъответствие между пола се дължи главно на естествената флуктуация на женските полови хормони естрогени. По-конкретно, промените в естрогена по време на пубертета, менструалния цикъл, бременността и перименопаузата могат да отключат пристъпи при лица, склонни към мигрена. Противозачатъчните хапчета и хормонозаместителната терапия също влияят върху нивата на естроген и по този начин върху проявата на мигрена.

А ето и какво е решението срещу мигренозни пристъпи!

Избягването на провокиращите фактори за мигрена буквално може да ви спести куп главоболия. Но това невинаги е възможно, затова съветваме пациентите с мигренозно главоболие да се доверят на природен помощник срещу мъчителните пристъпи. Мигренон / Migrenon® е натурално средство, което успешно повлиява както мигренозното, така и други видове главоболие. Намалява тежестта на болката, честотата на пристъпите, овладява гаденето и повръщането при мигренозна криза.

Безотказното действие на продукта се дължи на висококачествения стандартизиран екстракт от Моминска вратига. Активното вещество в него – партенолид, е считано за мощно природно средство за предотвратяване и овладяване на мигрена. По напълно естествен механизъм партенолидът потиска химичните реакции, водещи до мигренозен пристъп. Повлиява още гладката мускулатура на съдовете, като се смята, че това има отношение към мигренозната болка.

Продуктът може да се приема и в комбинация с други медикаменти срещу мигрена. Има добра поносимост и висок профил на безопасност при продължителна употреба.

Ще откриете продукта в аптеките в страната или на сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This