Жените страдат три пъти по-често от мигренозни главоболия в сравнение с мъжете. Пристъпите протичат със силна пулсираща болка, обикновено от едната страна на главата, като често са придружени от гадене, повръщане и повишена чувствителност към звук и светлина. Освен по-често срещана, мигрената при жените обикновено е по-продължителна, а симптомите са по-тежки, отколкото при мъжете. В следващите редове споделяме повече за причините и решенията срещу мигрена.

Мигренозни пристъпи и хормони

Има няколко фактора, поради които мъжете и жените преживяват мигренозните пристъпи различно. Те включват хормони, генетика, начин на живот и др. По време на детството момичетата и момчетата са еднакво предразположени към мигренозни главоболия, но след пубертета рискът се увеличава за девойките. Това се дължи на променливите нива на половите хормони естроген и прогестерон. Мигрената обикновено е най-разпространена и тежка сред жените в детеродна възраст. Според изследвания около 50%-60% от дамите с мъчително главоболие страдат от менструална мигрена. Тези пристъпи обикновено започват в дните преди цикъл или по време на самата менструация, когато има спад в нивата на естроген.

За бременните жени мигрената може да бъде особено изтощителна през първия триместър – периодът, когато сутрешното гадене е често срещано, което затруднява храненето, сън и хидратацията. Добрата новина е, че мигрената обикновено намалява по тежест и честота през цялата бременност. При някои жени пристъпите дори изчезват, особено с напредване на бременността. Но след раждането спадът в нивата на хормоните, изтощението и стресът покрай грижите за новороденото, създават предпоставки мигрената да се завърне с пълна сила. За отшумяване на мигренозните пристъпи при жените най-често можем да говорим след менопаузата. В някои случаи те дори напълно изчезват.

Мигрена при мъжете

За фактори, провокиращи мигрена при мъжете се считат наследствена предразположеност, влияние на околната среда и начин на живот. Рискът от мигрена нараства двойно, ако имате роднина от първа степен (някой, с когато имате около 50% съвпадение на генетичния материал), който страда от пристъпи на главоболие. Стресът е другият основен „виновник“ за отключване на мигренозните атаки и при двата пола. Още една предпоставка е прекаляването с алкохола и тютюневите изделия. Пристъпите на главоболие при господата обикновено започват около 20-годишна възраст и достигат своя пик около 50-годишнината.

Универсално решение от природата при мигрена

Специалистите предлагат противовъзпалителни средства от природен произход като работеща алтернатива на синтетичните лекарствени средства срещу мигрена. Страдащите от главоболие у нас спокойно могат да се доверят на Мигренон / Migrenon®. Това е 100% природен продукт с благоприятен ефект върху силата и честотата на мигренозните пристъпи. Активната съставка е висококачествен екстракт от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium) или партенолид. Всяка течна капсула (Solucaps) доставя на организма достатъчни количества партенолид, за да подейства благоприятно върху пристъпите, силата на болката, гаденето и повръщането (ако има такива).

Приема се по 1 течна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Дозировката е индивидуална и може да се адаптира според силата на мигренозната болка.

При тежка менструална мигрена дамите могат да заложат на следната схема:

  • По 3 капсули дневно, 3 дни преди началото на менструацията
  • По 3 капсули на ден по време на менструация

След шестия ден от менструацията, приемът постепенно се спира. Продуктът е практически безвреден и може да се използва като алтернатива на антимигренозните лекарства. Има много добра поносимост и при продължителна употреба.

Търсете в аптеките или поръчайте още сега от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This