Добра новина за страдащите от главоболие – след 60-годишна възраст тенденцията е за облекчаване на мъчителните симптоми при мигренозен пристъп. Мигрената обикновено започва в детството или юношеството както при момчетата, така и при момичетата. По време на пубертета броят на момичетата, които развиват мигрена, нараства с по-висока скорост, отколкото при момчетата. А в зряла възраст пристъпите на главоболие са около три пъти по-често срещани при жените, отколкото при мъжете. За разликата от повечето хронични заболявания, които се влошават с възрастта, пикът на мигрената е около 40-годишна възраст и при двата пола. Ето какво се случва след това.

Мигрена при хората над 60 години

Повечето от хората, които имат мигрена след 60-годишна възраст, са страдали от мъчителните пристъпи през целия си живот. Но е възможно, макар и по-рядко, възрастните да развият мигрена за първи път. Добрата новина е, че дори мигрената да персистира с годините, то има тенденция пристъпите да са по-разредени, а симптомите – по-леки. Разбира се, има и изключения от общото правило, при които мигрената остава изключително мъчителна с напредване на възрастта.

Но генерално характеристиките на мигренозното главоболие може да се изменят след 60-годишна възраст. Например най-честите провокиращи фактори за хората около 40-годишна възраст са стресът и хормоните. С течение на времето това се променя. За хората на 50-60 години болката, алкохолът и тютюнопушенето е по-вероятно да предизвикат мигренозна атака.

От друга страна, освен че симптомите на мигрена традиционно са по-леки, те също могат да бъдат различни в по-напреднала възраст. Например мигренозната атака може да настъпи без чувствителност към светлина или звук, гадене и повръщане. Също така според проучвания типичното за мигрена едностранно главоболие може да премине в двустранно с напредване на годините.

Мигрена при жени в менопауза

Тъй като дамите са по-засегнати от мъчителните мигренозни пристъпи, обръщаме специално внимание на един деликатен период от живота им – менопаузата. По-голямата част от жените в детеродна възраст с мигрена съобщават за връзка между менструалния цикъл и пристъпите на мигрена. След менопаузата мигрената често се подобрява, особено при жени, които са страдали от т.нар. менструална мигрена. Именно репродуктивните хормони се считат за основните „виновници“ мигрената да е по-разпространена сред нежния пол. Вариращите нива на естроген и прогестерон около менструалния цикъл често предизвикват главоболие в определено време от месеца. Ето защо след менопаузата, когато яйчниковата функция е преустановена, се наблюдава разреждане на мигренозните атаки и отслабване на симптомите при голяма част от дамите.

Природно решение за облекчаване на мъчителните симптоми при мигренозен пристъп

На пазара у нас има напълно безопасно решение срещу мигренозните атаки. Мигренон / Migrenon® е продукт с благоприятно действие върху силата и честотата на мигренозните пристъпи. Приеман редовно подобрява качеството на живот при пациенти с мигрена. Силата му се дължи на внимателно подбраната активна съставка с доказани качества – партенолид (над 0,43 мг във всяка капсула).

Партенолидът е добит от Моминска вратига (Tanacetum parthenium) – билка с доказан ефект при главоболие и мигрена. Екстрактът е получен чрез патентован процес на вакуум екстракция, при който се постига 25 пъти по-висока концентрация от обикновено. Фармацевтичната форма Solucaps (течни капсули) позволява бързо и цялостно усвояване на активната съставка.

Продуктът може да се използва както за лечение, така и за профилактика. За оптимални резултати се препоръчва по-дълговременна употреба. Спирането трябва да става постепенно. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Продуктът е наличен в аптеките в страната. Може да бъде поръчан и онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This