И преди сме писали за мигрена и климактериум. Никога досега обаче не е ставало въпрос, че мигренозното главоболие преди менопауза увеличават риска от високо кръвно след спиране на яйчниковата функция. Твърдението е подкрепено от доказателства на френски изследователи. Резултатите от проведеното от тях изследване са публикувани в онлайн изданието на сп. Neurology през април 2021 г.

„Специалистите по женско здраве трябва да са наясно, че менопаузалните жени с анамнеза за мигрена са в риск от хипертония“. Коментарът идва от Джанлука Севери от Френския национален институт за здравни и медицински изследвания (INSERM) в Париж.

Мигрена и климактериум – данни от проучването

Имайки предвид факта, че мигрената е рисков фактор за сърдечни заболявания, изследователите решават да проверят дали анамнезата за състоянието е свързана с по-висок риск от хипертония след менопауза.

Проучването включва повече от 56 000 жени без високо кръвно или заболяване на сърцето при настъпване на менопауза. От тях над 9 500 са с мигренозно главоболие.

Състоянието на участничките е следено в продължение на повече от 20 години. На всеки 2-3 години през този период жените отговарят на въпроси, касаещи здравето им.

В края на проучването се оказва, че над 11 000 жени са развили мигрена, а малко над 12 500 – хипертония. В числото на жените с високо кръвно налягане влизат повече от 9 400 от тези без мигрена и 3 100 с мигрена.

Резултатите се запазват след коригиране на други фактори, които могат да повлияят на кръвното налягане

Примери за такива са индекс на телесна маса, ниво на физическа активност, фамилна анамнеза за сърдечни заболявания.
В крайна сметка изследователите заключват, че жените, страдали от мигрена преди менопауза, са с 29% по-висок риск от хипертония след менопауза. Впечатление прави, че рискът е подобен при жени с мигрена със и без аура.

Важно е да се отбележи, че проучването не доказва причинно-следствена връзка между мигрена и менопауза, а само корелация.

Мигрена и климактериум е проблем с решение и то не какво да е, а природно!

Специалистите у нас препоръчват Мигренон / Migrenon® на жените с мигрена, които наближават менопауза. Този продукт, вдъхновен от природата, доказано намалява честотата и тежестта на мигренозните пристъпи и профилактира свързаните с тях рискове. Тайната е в активната съставка партенолид (над 0.43 mg във всяка течна капсула). Партенолидът е вещество, извлечено от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium), високо ценена заради силно изразения му болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект.

Предполага се, че партенолидът потиска химичните реакции, водещи до мигренозно главоболие. Оказва положителен ефект и върху гладката мускулатура на съдовете, което има отношение към мигренозната болка.

Продуктът е напълно безопасен. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием.

Търсете в аптеките в цялата страна или поръчайте още сега от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This