Мигрена при децата е състояние, което не е за подценяване и значително може да влоши качеството на живот на страдащите. От мигренозни пристъпи се оплакват около 10% от децата, между 5 и 15 годишна възраст. Но как да разберете дали са с мигрена, а не с обикновено главоболие? Отговорът се намира по-надолу в редовете.

Какво представлява мигрена при децата и как да я разпознаем?

Мигрената е най-често срещаният тип повтарящо се главоболие при децата. Обикновено пристъпите при тях са по-кратки и по-леки в сравнение с тези на възрастните, но изобщо не са за подценяване. За да разберете дали детето ви страда от състоянието, то първо трябва да се научите да разпознавате признаците на мигренозно главоболие. Обикновено то се характеризира с:

  • Тъпа, пулсираща болка
  • По-силна болка от едната страна на главата
  • Често засяга окото и слепоочието
  • Загуба на апетит
  • Гадене и повръщане
  • Чувствителност към звук и светлина
  • Изтръпване или мравучкане по тялото

Фактори, отключващи мигрена при децата

Съществуват редица предпоставки, които се оказват отговорни за предизвикване на мигрена при децата. Ако, разберете кои са те, може да се опитате да избягвате някои от тях и да успеете да спестите на малчугана неприятните преживявания.

Генетична предразположеност

Гените играят съществена роля за мигрена при децата. За съжаление, това е един от факторите, от които не може да се избяга. Ако единият от родителите, страда от състоянието, рискът детето да го унаследи е 50%. В случай на мигрена при двамата родители, то рискът скача до 90%. Добрата новина е, че тази информация може да помогне при консултация с лекар за правилно диагностициране на състоянието.

Нередовен сън и стрес

Прекомерният сън или липсата на такъв са предпоставка за отключване на мигрена при децата. Затова и изграждането на балансиран режим за сън е в основата на поддържане на доброто здраве на малчуганите. Друг фактор се оказва стресът. Например една статистика сочи, че около 5-10% от децата в училищна възраст имат мигренозно главоболие. Това се дължи на натоварването в следствие на множеството уроци, изпити, проблеми с връстници и др. Добре е да се дава шанс да детето да извършва приятни за него дейности, които да намалят натрупаното напрежение.

Лоши хранителни навици

Да, кое дете не обича шоколад и лакомства? Но знаете ли, че прекомерната употреба на захар, шоколадови изделия, сладки напитки, и такива съдържащи кофеин са причина за поява на мигрена при децата и юношите. Това е така, защото те възбуждат нервната система, а някои от тях, които съдържат аспартам и оцветители например имат и съдоразширяващо действие. Затова и включването на балансиран режим на хранене със съдържание на плодове и зеленчуци е идеален избор за предотвратяване на мигренозен пристъп.

Как да се справим с проблема мигрена при децата?

Първо и най-важно нещо е да се постави правилна диагноза на състоянието от лекар специалист. Обикновено, ако мигренозната болка е прекалено силна се предписват медикаменти, най-често болкоуспокояващи, в зависимост от възрастта на детето. На следващ етап е добре да се осигури:

  • Почивка
  • Тъмна и тиха стая
  • Течности
  • Хладен компрес на челото

Ако детето има тежко главоболие, което предизвиква обща слабост, схващане на врата, температура, дойно виждане и объркване, то е необходимо да потърсите лекарска помощ.

Надеждно природно средство за облекчаване симптомите на мигрена при децата

Родителите спокойно могат да се доверят на Мигренон / Migrenon за овладяване и предотвратяване на мигрена при децата. Това е изцяло натурален продукт, чиято сила се дължи на активната съставка партенолид, извлечен чрез вакуум екстракция от билката Моминска вратига. Така се постига 25 пъти по-висока концентрация, отколкото при друг вид извличане. Приемът му въздейства върху силата и честота на мигренозните пристъпи в детска възраст. Освен това продуктът е висококачествен и осигурява безопасен начин за живот без главоболие, за най-малките. Иновативните течни капсули – Solucaps, в които се предлага, гарантират неговото по-бързо и цялостно усвояване, а оттам и по-мощния му ефект. Приема по 1-2 течни капсули дневно, като дозировката се адаптира според възрастта и теглото на детето.

Потърсете го в аптеките в страната или купете онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This