Явлението главоболие при деца е често срещано и обикновено не се дължи на сериозен здравословен проблем. Все пак обаче може да бъде много разстройващо за едно дете и това да окаже отрицателно влияние върху ежедневните му дейности. Важно е да се обърне внимание на симптомите на главоболието и да се направи консултация с лекар специалист, ако те се влошават или се появяват често. В статията сме подготвили информация за видовете главоболия при деца, от какво се причиняват и какви са мерките за навременно решение на проблема.

Типове главоболие при деца и симптомите, които причинява

Децата получават същите видове главоболие като възрастните – мигрена, тензионно, клъстерно и хронично ежедневно главоболие. Разлика има обаче в симптомите, което може да затрудни определянето на точния тип главоболие. Въпреки това има и някои общи признаци за тяхното разпознаване. Ето и част от тях.

Мигрена

Мигрената може да започне още в ранна детска възраст – около 7 години при момчетата и 10 години при момичетата. А що се отнася за тийнейджърите в световен мащаб, близо 20% изпитват мигренозно главоболие. Обикновено пристъпите на мигрена при децата са по-кратки и по-леки от тези на възрастните, а симптомите включват:

  • Болка – може да бъде тъпа или пулсираща
  • Чувствителност към светлина или звук
  • Гадене и/или повръщане
  • Дискомфорт в корема
  • Изпотяване
  • Детето може да стане тихо и да пребледнее

Тензионно главоболие

Главоболие от тензионен тип е на-често срещано сред децата в училищна възраст. Това се дължи на отключващите го фактори – стрес, умствено претоварване или емоционален конфликт. Обикновено дискомфортът от такъв тип главоболие преминава бързо – около 30 минути, но в зависимост от тежестта на симптомите може да продължи с часове, дори с дни. Най-чести признаци са:

  • Бавно начало на главоболието
  • Главата обикновено боли от двете страни
  • Болката е тъпа или се усеща като лента около главата
  • Болката може да включва и задната част на главата или шията
  • Болката е лека до умерена, но не силна

Клъстерно главоболие

Клъстерното главоболие при деца обикновено започва над 10 годишна възраст, като е характерно повече при подрастващите момчета. По-малко често срещано е от тензионното и мигрената и обикновено се появява в поредица, която може да продължи седмици или месеци. Като тази серия от главоболия обикновено се повтаря всяка година или две. Детето може да изпита симптомите по различен начин, но широко разпространени са:

  • Силна болка от едната страна на главата, обикновено зад едното око
  • Засегнатото око може да има увиснал клепач или да се получи зачервяване и подуване
  • Зеницата на окото става много малка
  • Подуване на челото
  • Хрема или запушен нос

Хронично ежедневно главоболие

Лекарите използват този термин за мигрена и тензионно главоболие които се появяват повече от 15 дни в месеца при децата. Хроничното ежедневно главоболие може да бъде причинено от инфекция, леко нараняване на главата и дори при прием на твърде много болкоуспокояващи, това включва и такива без рецепта.

Естествено и безопасно решение за деца при първи прояви на главоболие!

Мигренон / Migrenon е природен продукт ефикасен срещу мигрена и друг вид главоболие – тензионно и клъстерно. Ефектът му се дължи на неговия състав от висококачествен екстракт от билката Моминска вратига – партенолид. Редовният прием на натуралното средство оказва положително влияние върху гладката мускулатура на кръвоносните съдове. Това е изключително важно за намаляване честотата и интензитета на мигренозните пристъпи, силата на болката при главоболие, както и симптомите като гадене и повръщане. Уникалната течна форма на капсулата – Solucaps, гарантира пълното и по-бързо усвояване от организма. Има висок профил на безопасност, не съдържа консерванти и овкусители и няма данни за нежелани реакции при прием от деца. Дозира се по 1-2 капсули на ден, след хранене. Дозировката се адаптира според възрастта и теглото на детето.

Потърсете го в аптеките в страната или следете за актуални промоции на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This