По-тежките пристъпи на мигрена през бременността обикновено са характерни за първия триместър и причиняват безпокойство на бъдещите майки. В следващите редове споделяме повече по темата и съвети за превенция и овладяване на неприятното главоболие.

Мигрена и бременност – каква е връзката?

Любопитен факт, е че по-голямата част от бременните жени споделят, че пристъпите на мигренозно главоболие намаляват през първия триместър или дори изчезват до края на бременността. Но за някои дами (около 15%) износването на плода, по-конкретно първите три месеца, влошава тежестта и честотата на мигренозните атаки. Пристъпите се проявяват със силно главоболие, което може да бъде придружено от:

  • Гадене и повръщане
  • Свръхчувствителност към звук и светлина
  • Зрителни смущения
  • Мозъчна мъгла
  • Силна умора

Към момента точната причина, която води до мигрена не е напълно изяснена. Но учените предполагат, че хормоналните промени, които се случват в организма на дамите при бременност, са отговорни за утихването или влошаването на мигренозните атаки. Най-сериозни са оплакванията на дамите в началото на бременността, защото организмът все още не се е „адаптирал“ към хормоналния дисбаланс. След първите 3 месеца е силно вероятно неприятното главоболие да намалее, а след раждане повечето жени се връщат към „нормалния” модел на мигренозни пристъпи. Бременните жени трябва да внимават с т.нар. „тригери“ на мигрена, защото през този етап чувствителността им към дразнения е изострена.

Тежките пристъпи на мигрена през бременността не бива да се пренебрегват, защото е възможно да излагат бъдещите майки и плода на някои здравословни рискове. Те включват прееклампсия (внезапно повишаване на кръвното налягане по време на бременност), гестационен диабет, депресивни състояния, преждевременно раждане и ниско тегло на новороденото.

Безопасни методи за овладяване на мигрена през бременността

Повечето жени избягват приема на медикаменти по време на бременността, затова споделяме няколко трика за облекчаване на мъчителното главоболие:

  • Отдайте се на почивка в затъмнено и тихо помещение
  • Прилагайте студен компрес върху главата
  • Пийте достатъчно вода

Освен тези практики за облекчаване на главоболието е важно да се фокусирате върху превенцията на мигренозните атаки. Препоръките включват:

  • Водете си дневник за мигрена, където записвате какво провокира главоболието
  • Избягвайте „тригерите“ за мигрена
  • Наспивайте се добре
  • Елиминирайте стреса
  • Бъдете физически активни

За да не страдате от мъчително главоболие през бременността, специалистите съветват да овладеете мигрената преди зачеване

За целта спокойно може да се доверите на Мигренон/Migrenon® – изцяло природен продукт с доказан ефект срещу мигрена. Натуралното средство повлиява благоприятно силата и честотата на неприятното главоболие благодарение на активната съставка партенолид – 0.43 mg. Веществото е извлечено чрез патентован процес на вакуум екстракция за по-висока концентрация от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium). Действието на продукта е подсилено от иновативната фармацевтична форма – течни капсули (Solucaps), които гарантират по-бързо и цялостно усвояване. За постигане на оптимален ефект се препоръчва продължителен прием. Дозировката се адаптира спрямо индивидуалните нужди. Няма данни за противопоказания и странични ефекти. Продуктът е наличен в аптеките в страната и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This