Освен добре познатите признаци на мигрена, като визуални смущения и повишена светлочувствителност, съществуват някои специфични предшественици на мъчителното главоболие, за които да внимавате. Това важи с пълна сила за хората, които страдат от високочестотна епизодична мигрена (появява се 10-14 пъти в месеца), която значително може да влоши качеството на живот. Колкото по-рано разпознаете, че пристъпът на мигрена започва, толкова по-бързо може да го овладеете. В следващите редове споделяме по-малко известните предупредителни знаци, които сигнализират за наближаващ пристъп на главоболие.

Стомашно неразположение – един от най-честите признаци на мигрена

Преди пристъп на мигрена гаденето може да бъде силно, дори да предизвика повръщане, или да се прояви с неясна коремна болка, като при консумация на развалена храна. В част от случаите пациентите се оплакват от киселини, които предшестват епизода на мигрена. Обяснението за тези стомашни неразположения е в неврологичната природа на мигрената. При пристъп се отключват процеси, които водят до по-бавно придвижване на храната през стомаха към чревния тракт. Продължителното задържане на храна в стомаха провокира гаденето и коремната болка, които предшестват или съпътстват мигренозното главоболие.

Вестибуларни нарушения

При т.нар. вестибуларна мигрена се появяват два вида неразположение – главоболие и световъртеж. Неприятните оплаквания могат да продължат няколко секунди, минути или дори часове. В допълнение към световъртежа пациентите често изпитват смущения като загуба на равновесие и замаяност. Към момента причините за възникване на вестибуларната мигрена не са напълно изяснени, но едно от предположенията е, че настъпва поради необичайно отделяне на химикали в мозъка. Данните сочат, че жените са по-предразположени към този тип мигренозно главоболие. Своевременното разпознаване на симптомите е ключово за овладяване на този вид мигрена и разреждане честотата на пристъпите.

Често уриниране – сред неподозираните признаци на мигрена

Разпространен, но много пренебрегван признак, който подсказва за мигрена, е честото уриниране. Позивите се дължат на промени в секрецията на хормона вазопресин, преди пристъп на мигрена. Той отговаря за функцията на бъбреците, регулиране на кръвното налягане и баланса на течностите. Когато нивата му в организма спадат, в бъбреците се задейства отделянето на повишени количества урина и посещенията на тоалетната зачестяват. Важно е да се обърне внимание на този специфичен симптом, защото неглижирането крие риск от дехидратация, което влошава тежестта на мигренозните пристъпи.

Умора

Според Американската фондация за мигрена умората и мускулната скованост също са често срещани оплаквания в началото на мигренозните атаки и могат да продължат от часове до няколко дни. Изследванията показват, че умората е следствие от редица фактори в ранната фаза на мигрената, особено нарушен сън, депресия или симптоми на тревожност. Проучване по темата установява, че хората с мигрена са 3 пъти по-предразположени към проблеми със съня и последваща умора на другия ден.

Природно средство за комплексно овладяване на мигрена

Мигренон/Migrenon®  е изцяло природен продукт, който потиска химичните реакции, отключващи мигренозните пристъпи. Активната съставка партенолид, извлечен от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium), повлиява положително гладката мускулатура на кръвоносните съдове и стомашната стена. По този начин приемът на продукта спомага за овладяване не само на мъчителното главоболие, но и на съпътстващите смущения, като гадене, повишена светлочувствителност и др. Редовната употреба подобрява трайно контрола върху симптомите на мигрена и спомага за разреждане честотата на пристъпите. Дозира се по 1 течна капсула (Solucaps) до 3 пъти дневно, след хранене. Продуктът е с висок профил на безопасност, като няма данни за противопоказания.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This