Умората и стресът далеч не са единствените чести причини за поява на мигрена. Състоянието протича със силно главоболие, гадене, повръщане и повишена чувствителност към светлина. В следващите редове споделяме кои са най-разпространените „виновници“ за неприятните пристъпи и как да ги преодолеете.

Храни и напитки

Мигренозните пристъпи често са причинени от хранителна чувствителност. Най-често непоносимост се наблюдава към следните продукти: зрели сирена, солени и преработени храни, алкохол (особено вино) и кафе. При някои хора консумацията на глутен също може да провокира мигренозна атака. Този протеин се съдържа в бялото брашно, пшеница, овес, булгур и ечемик. Счита се, че при хора с глутенова непоносимост приемът на изброените продукти предизвиква възпаление в организма и може да последва болезнен пристъп на главоболие.

Хормонални колебания – лидер в класацията на чести причини за поява на мигрена при жените

Това се отнася главно за дамите – те по правило са три пъти по-предразположени да изпитат пристъпи на силно главоболие в сравнение с мъжете. Част от жените страдат от предменструална мигрена, която е обвързана с флуктуации в нивата на половите хормони естроген и прогестерон. Простагландините са други хормони, които повишават нивата на възпаление. Женското тялото ги освобождава преди менструация.

Дефицит на магнезий

Приемът на магнезий е от съществено значение за предотвратяване на мигренозните атаки. Минералът притежава доказани болкоуспокояващи свойства и има роля в нервно-мускулната функция като предпазва от прекомерно възбуждане на невроните. Съдържа се в бобовите култури, спанак, авокадо, ядки и някои семена. Ако не си набавяте достатъчно магнезий (310-320 мг за жени и 400-420 мг за мъже), дефицитите в организма могат да доведат до мигренозна атака.

Недоспиване

Хроничното недоспиване повишава тревожността и нервното напрежение, които често са причина за мъчително главоболие на следващия ден. Липсата на качествена нощна отмора също така не позволява на организма да се възстанови напълно. Затова специалистите препоръчват създаване на стриктен режим за здрав сън на всички страдащи от мигрена. Препоръчително е всеки ден да се ляга и да се става по едно и също време. Прекомерният сън също може да бъде причина за главоболие, така че е добре да избягвате и успиването.

Въпреки разнообразните чести причини за поява на мигрена, за мъчителното главоболие има универсално решение

Напълно възможно е да се справите с мигренозното главоболие по натурален начин. Мигренон/Migrenon® е изцяло природен продукт от ново поколение, който се използва за овладяване и предотвратяване на главоболие и мигрена. Мощният му ефект се дължи на активната съставка партенолид (екстракт от билката Моминска вратига). Приеман редовно продуктът повлиява благоприятно мигренозните атаки и спира гаденето и повръщането. Има положително действие и върху гладката мускулатура на съдовете, което е свързано с мигренозната болка. Дозира се по 1 течна капсула (Solucaps) до 3 пъти дневно, след хранене. Няма данни за противопоказания дори и при продължителен прием.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This