Възможно е мъчителните мигренозни болки да са провокирани от проблеми със съня. Това установява проучване на американски изследователи. Резултатите са поместени в изданието на сп. Neurology от 16 декември 2019 г.

Повече за връзката между мигренозни болки и сънни нарушения

„Открихме, че некачественият сън е свързан с поява на мигрена не на следващия, а на по-следващия ден“. Това казва съавторът на изследването д-р Сузане Бертиш. Тя е специалист по медицина на съня от болница Brigham and Women’s в Бостън, Масачузетс.

Резултатите подкрепят първоначалната хипотеза, че мигренозното главоболие на близо 50% от изследваните хора се дължи на проблемите в съня.

Проучването е проведено сред 98 възрастни души, които имат повече от 2, но по-малко от 15 пристъпа на мигрена месечно. В продължение на 6 седмици те си водят дневник за съня, мигрената и навиците на живот. За периода на изследването участниците носят специално устройство на китката, което следи съня им.

През 6-те седмици доброволците получават общо 870 пристъпа на мигрена.

След като вземат предвид други причини за мигренозно главоболие, вкл. кофеин, алкохол, физическа активност и стрес, учените установяват, че…

  • спането 6,5 или по-малко часа на нощ и лошото качество на съня са предпоставка за мигрена на по-следващия ден

„Все още има много неща, които не знаем за мигрената и съня. Темата ме заинтригува, защото много често насочвам пациенти с мигренозно главоболие към клиника по съня, за да лекуват безсънието си“. Това коментира в изявление за медиите д-р Бертиш. По думите ѝ специалистите, които лекуват такива пациенти, желаят да им помогнат да намалят риска от мигрена. В специализираната литература по въпроса обаче няма информация какви медицински намеси в съня могат да са от полза за цела.

„Необходими са още изследвания, за да се изясни връзката между лошия сън и опасността от мигрена. Едва след това могат да се дават превантивни съвети“, категорични са авторите на изследването.

Освен подобряване на съня срещу мигренозни болки помага и…

Мигренон/Migrenon® – доказан продукт против мигрена с подчертан натурален произход, без странични ефекти. Подходящ както за профилактика, така и за овладяване на мигренозни атаки.

Способността на продукта да повлиява благоприятно върху пристъпите, силата на болката, гаденето и повръщането се дължи на активната съставка партенолид. Всяка течна капсула (Solucaps) съдържа над 0.43 mg от това вещество. То е извлечено от лечебното растение с антимигренозен ефект Моминска вратига (Tanacetum parthenium) и е висококонцентрирано. Доказано помага в борбата с мигрената.

Продуктът има удобен прием. Дозира се по 1 течна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. По време на тежко мигренозно главоболие може да се приеме и 1 капсула допълнително. Поносимостта е добра дори при продължителна употреба.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This