Епизодите на мигрена при стрес в ежедневието настъпват по-често, по-продължителни са и протичат с по-тежки оплаквания, защото тревожността изостря пристъпите на болка. Хронично високите нива на нервно напрежение са доказан причинител на неприятното главоболие, което при мигренозна атака често е съпътствано от гадене, повръщане, повишена чувствителност към звук и светлина. За щастие някои практики за справяне със стреса могат да предотвратят появата на мигрена или да облекчат мъчителните пристъпи на главоболие. В следващите редове споделяме кои са най-ефективните.

Мигрена при стрес – подсказва за нужда от почивка

В забързаното ежедневие рядко остава време за качествена почивка, от която се нуждае организмът, за да се възстанови. Пристъпите на главоболие са ясна индикация, че тялото ви има нужда от леко забавяне на темпото. На първо място специалистите съветват да приоритизирате наспиването. При възрастните това означава между 7 и 9 часа за сън през тъмната част от денонощието. Към момента не е напълно ясно защо недоспиването предизвиква мигрена, но има проучвания, които доказват връзката помежду им.

При пристъп на мигрена почивката е задължителна, въпреки планираните ангажименти. Поради повишената светлочувствителност е препоръчително да изберете затъмнено помещение за релаксация, докато атаката отмине. Практики като дълбоко дишане и отпускане на мускулатурата също помагат за по-бързо облекчаване на главоболието. Препоръчително е да избягвате резки движения и всякакво физическо натоварване.

Акупресура срещу мигренозното главоболие

Акупресурата е древна практика, която се основава на масаж на определени точки по тялото. При пристъп на провокирана от стрес мигрена тази техника помага за релаксация и намаляване на главоболието, а в част от случаите дори повлиява съпътстващите оплаквания като гадене и повръщане. Може да приложите акупресурата сами у дома чрез натиск на една от акумулаторните точки, която се намира три пръста над китката, от вътрешната страна на ръката.

Спорт за справяне с пристъпите на мигрена при стрес

Физическата активност е доказан метод за справяне със стреса в ежедневието, който може да предизвика мигрена. Причината е, че по време на тренировка се отделят т.нар. хормони на щастието, които намаляват тревожността и подобряват настроението. Освен това проучвания доказват, че хората, които спортуват редовно по-рядко страдат от пристъпи на мигрена. Едно от обясненията на учените е, че при недостатъчна физическа активност в ежедневието хората по-често страдат от депресия, тревожност и проблеми със съня, които както знаем са чести тригери за мигрена. Тук ще откриете подходящи упражнения за страдащите от неприятното главоболие.

Природна помощ с доказан ефект за овладяване на мигрена

Мигренон/Migrenon® е изцяло натурално средство с мощен ефект при мигрена, провокирана от стрес и не само. Благоприятното действие се дължи на активната съставка партенолид (екстракт от билката Моминска вратига). При редовен прием на продукта резултатът е разреждане и предотвратяване на мигренозните атаки. Партенолидът повлиява благоприятно още гаденето и повръщането. Той действа положително върху гладката мускулатура на съдовете като по-този начин намалява болката при мигрена. Оптимални резултати се наблюдават при продължителен прием, като продукта се дозира по 1 течна капсула (Solucaps) до 3 пъти дневно, след хранене. При необходимост дозировката може да се адаптира спрямо индивидуалните нужди на пациента. Няма данни за противопоказания и странични ефекти.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This