Консумацията на по-мазна риба като скумрия, херинга и сьомга благоприятства състоянието на хора с честа мигрена. Това установява съвместно проучване на:

  • Националния институт по стареене (NIA) и Националния институт за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм (NIAAA), които са част от Националните здравни институти (NIH) на САЩ
  • Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил (UNC)

Резултатите са публикувани в сп. BMJ, което се издава от дъщерното дружество BMJ Group на Британската медицинска асоциация (BMA).

Проучването за благоприятния ефект на мазната риба при честа мигрена, надгражда предишни изследвания за линоловата киселина и хроничната болка

В предходни изследвания учените откриват, че:

  • диета с по-ниско съдържание на линолова киселина и повече омега-3 мастни киселини би могла да успокои възпалението на болковите рецептори

Новото проучване е проведено сред 182 възрастни пациенти с често мигренозно главоболие. Участниците са разделени на случаен принцип в 3 групи. В продължение на 16 седмици едните преминават към хранене с повече мазна риба и по-малко линолова киселина. Другите – към диета с повече мазна риба и линолова киселина. Третите – към меню с повече линолова киселина и по-малко мазна риба.

В началото на изследването участниците имат средно:

Прави впечатление, че качеството на живот на всички доброволци е влошено, въпреки приема на най-различни антимигренозни лекарства.

В края на изследването е установено, че…

Диетата с повече мазна риба и по-малко линолова киселина води до намаляване на дневното времетраене на мигренозното главоболие с 30-40%. И още – съкращава продължителността и дните на тежко главоболие в месеца. Диетата намалява и мазнините в кръвта, които отключват физиологични процеси, причиняващи възпаления, а от там и болка.

„Изследването доказва, че промените в хранителния режим, било то и най-малките, биха могли да окажат положително влияние върху мигрената“. Заключението е на д-р Луиджи Феручи, научен директор на Националния институт по стареене (NIA).

За усилване на ефекта от диетата с мазна риба при честа мигрена, наши специалисти препоръчват…

Мигренон/Migrenon® – естествена алтернатива на антимигренозните медикаменти без странични ефекти. Активна съставка в този природен продукт е веществото партенолид 0.43 mg. То е извлечено от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium), която помага срещу главоболие от всякакъв тип. Ефективността на партенолида е повишена с иновативните течни капсули (Solucaps). Те осигуряват цялостно и бързо усвояване от организма, а оттам и по-мощен ефект.

Продуктът влияе положително върху:

  • пристъпите, силата на болката, гаденето и повръщането
  • гладката мускулатура на съдовете

За оптимални резултати се препоръчва продължителен прием (поне 6 месеца) по 1 течна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Дозировката е индивидуална и може да се адаптира според силата на мигренозната болка.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This