Лидокаин, приложен под формата на инфузия във вената, може да осигури облекчаване на болката при хора с хронични мигрени. Това установява проучване, публикувано в сп. Regional Anesthesia & Pain Medicine.
Поясняваме, че интравенозното вливане на локалния анестетик е решение за пациенти с хронична мигрена, която трудно се поддава на лечение. Целта е да се прекъсне цикъла на болката и страданието. Понастоящем обаче малко проучвания се фокусират върху цялостния ефект на терапията.

Хронични мигрени и интравенозен лидокаин

В споменатото в началото изследване учените анализират болничните досиета на 609 пациенти с хронична мигрена. На изследваните хора е правено интравенозно вливане на лидокаин, за да се оценят краткосрочните ползи от терапията. Едновременно с това са давани невролептици (антипсихотици) и силни антимигренозни лекарства, съдържащи активни вещества като кеторолак, магнезий, дихидроерготамин, метилпреднизолон.

След няколко дневен прием се наблюдава бързо намаляване на мигренозната болка при по-голямата част от пациентите (87,8%). И за да не сме голословни, ще споменем, че:

  • средната оценка на болката намалява от 7 при постъпване на пациентите в болницата до 1 при изписването

Между 25-я и 65-я ден от болничния престой 266 пациенти споделят за намаляване на дните с мигренозно главоболие. Оказва се, че броят на дните с мигрена е спаднал средно от 26,8 на 22,5.

Изследователите предупреждават, че като всяко лекарство и лидокаинът може да причини известен дискомфорт

Някои пациенти съобщават за гадене и повръщане по време на лечението. Оплакванията обаче са сравнително леки.
Учените подчертават, че изследването не доказва причинно-следствена връзка, а само корелация. Резултатите им дават възможност да заключат, че интравенозното вливане на лидокаин е свързано с:

  • намаляване на острата и средната по сила болка, а така също и на броя на дните с главоболие при повечето пациенти

Подобрението продължава в следващия 1 месец, като са необходими още проучвания, за да се потвърдят резултатите.

Доказано природно средство в помощ на пациентите с хронични мигрени

Много наши опитни специалисти препоръчват Мигренон/Migrenon® за овладяване на хронични пристъпи на мигрена. Продуктът оказва благоприятно влияние върху силата и честотата на мигренозното главоболие. Способността да подобрява качеството на живот се дължи на активната съставка партенолид (над 0.43 мг във всяка течна капсула).

Партенолидът е стандартизиран екстракт от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium), която е известна с антимигренозния си ефект. Смята се, че потиска химичните реакции, водещи до мигренозно главоболие.

Продуктът е практически безопасен. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Иновативните течни капсули (Solucaps) осигуряват по-бързо и цялостно усвояване на съставката, респективно -по-добри резултати. Наличен в аптеките без лекарско предписание. Може да бъде поръчан и от онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This