Диагнозата хронична мигрена, понякога може да звучи като присъда за страдащия, заради последиците, които носи със себе си. Тя е много повече от обикновено главоболие, а симптомите й понякога могат да бъдат изключително тежки. Толкова, че да накарат човек просто да се затвори в тъмна стая и да чака да отмине пристъпа. Заради продължителният дискомфорт, който изпитват засегнатите, качеството им на живот е значително занижено и освен това засяга негативно и тяхното емоционално състояние. Разберете всичко за проблема хронична мигрена от статията, за да може да предприемете мерки за живот без главоболие!

Хронична мигрена – същността на проблема

Международното дружество по главоболие определя хроничната мигрена като главоболие, което се появява в продължение на 15 или повече дни на месец за период по-голям от три месеца. Като най-малко 8 от тези дни на главоболие имат характеристики на мигрена, които са:

 • Силна пулсираща болка, в едната или двете страни на главата
 • Чувствителност към светлина и звук или миризми
 • Гадене и повръщане
 • Влошаване на болката при физическо натоварване
 • Увеличена умора и раздразнителност

В зависимост от симптомите могат да се разграничат няколко вида хронична мигрена:

 • Хронична мигрена без аура – най-честият вид, без никакви аурални симптоми като зрителни и слухови нарушения, проблем с говора и координацията, и изтръпване на крайниците.
 • Хронична мигрена с аура – с поява на аурални симптоми преди пристъпа.
 • Хормонална и стресова мигрена

Рискови фактори за поява на хронична мигрена

Точната причина за мигренозно главоболие е все още неясна, но генетиката и факторите на околната среда се разглеждат като рискове за нейната поява. Освен това, според някои направени проучвания проблемът може да се дължи на нараняване на главата или шията. В следствие на което са притиснати и увредени периферни нерви. Като рисков фактор може да се разглежда и повишената чувствителност на нервната система вследствие стресови житейски събития. За някои хора прекомерната употреба на кофеин и някои лекарства, както и липсата на сън се оказват тригери за поява на хронична мигрена.

Как се диагностицира хронична мигрена?

Вие като пациент, страдащ от хронична мигрена може много да помогнете на вашият лекар за правилна диагноза на състоянието. Това е така, защото този тип главоболие много зависи от това колко дни в месеца страдате от него, а не от интензитета на симптомите. Затова, за да помогнете на себе си и лекуващият ви специалист е важно да проследявате дните си с мигрена и да си водите дневник за тази цел. Тук е важно да се отбележи да не се записват само дните с много тежко изразено главоболие, а всички такива, за да се отхвърлят други заболявания като хронично тензионно главоболие например. След поставяне на правилна диагноза, следват стъпки за предприемане за лечение на хронична мигрена.

Овладяване симптомите на хронична мигрена – ето как!

Тъй като състоянието носи със себе си сериозни последици за здравето на страдащия, както във физически, така и в емоционален аспект, то следва да се приложи лечение, което включва няколко подхода:

 • Промяна в начина на живот – здравословно хранене, редовна физическа активност, избягване на стрес и вредни навици. В това число употреба на алкохол, цигари и кофеин.
 • Лекарства – изписани от лекар, в правилна доза и след доказана хронична мигрена
 • Когнитивно-поведенческа терапия за справяне със стреса и овладяване на мигренозните пристъпи
 • Биофийдбек терапия – за контрол на физиологичните реакции, като болка например
 • Алтернативни форми на лечение – акупунктура, акупресура, масаж

Отговорът на природата за овладяване симптомите при хронична мигрена

За да се намалят честотата и интензитета на мигренозните пристъпи при хронична мигрена, здравните експерти препоръчват прием на Мигренон / Migrenon®. Силата на този природен продукт се крие в активната съставка партенолид, извлечен чрез вакуум екстракция от билката Моминска вратига. Така се постига 25 пъти по-висока концентрация, отколкото при стандартната процедура на извличане. Редовната му употреба овладява болката и помага за разреждане на мигренозните атаки във времето. Иновативните течни капсули – Solucaps, в които се предлага, гарантират неговото по-бързо и цялостно усвояване, а оттам и по-мощния му ефект. Продуктът има изключително удобен прием, а дозировката е индивидуална и може да се адаптира според състоянието. За постигане на максимален ефект се препоръчва продължителното му използване минимум 3 месеца. А високият му профил на безопасност позволява това.

Потърсете го в аптеките в страната или купете онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This