Според множество клинични проучвания има доказани положителни резултати от извършването на физически упражнения при хронична мигрена. Това състояние повлиява негативно социалния живот, здравословното и емоционално състояние на човек. Лекарства с или без рецепта могат да помогнат за справяне с хроничната мигрена, но това може да се случи и с подходящи упражнения. Това е така, защото по време на физическата дейност се отделят ендорфини – естествени болкоуспокояващи, които потискат болката при хронична мигрена.

Ползите от упражнения при хронична мигрена според няколко проучвания

Няколко мащабно направени проучвания показват, че между извършването на определени упражнения и хроничната мигрена има тясна връзка.

Например, едно европейско проучване проследява 46 648 души в продължение на 11 години, за да наблюдава тази връзка. Проучването установява, че тези, които съобщават за ниско физическо натоварване, са по-склонни да имат мигренозни и немигренозни главоболия в сравнение с тези, които включват упражнения в ежедневието си.

Друго корейско проучване разглежда ефектите от упражненията както и други фактори, свързани с начина на живот като алкохол, кофеин и прекомерна употреба на лекарства. Извършва се с над 136 души с хронична мигрена в продължение на 1 година. Резултатът – 95 от участниците преминават от хронична мигрена към епизодична.

Най-добрите упражнения при хронична мигрена за намаляване интензитета и честотата на мигренозния пристъп

Упражненията често се използват като средство за управление на болката при няколко състояния като остеоартрит, фибромиалгия, болки във врата и гърба. Помагат и при някои състояния, които се появяват заради мигрената – депресия, тревожност, стрес и проблеми със съня.

Силовите тренировки с доказан най-добър ефект

Причина за класиране на силовите тренировки на първо място, може да се дължи на целенасоченото укрепване на мускулите на врата, раменете и ръцете чрез упражненията. Известно е, че болката в горната част на тялото и врата е тясно свързана с мигренозните оплаквания. Има доказателства относно това, че увеличаването на чистата мускулна маса разрежда пристъпите при мигрена.

Йога практика за по-малко болка

Бавните и целенасочени движения по време на йога практика намаляват нивата на стрес – основен и ключов фактор при мигрена. Изпълняването на определени асани по 5-6 пъти на седмица е с доказан ефект за намаляване честотата и интензитета на пристъпите при хронична мигрена.

Тай-чи и положителното му въздействие при хронична мигрена

Тай-чи е вид упражнение, което тренира и тялото, и ума. Редовното му практикуване оказва положително въздействие върху болката, депресията, тревожността и безсънието. Едно проучване разглежда ефектите от тай-чи върху 82 жени на възраст между 18 и 65 години с епизоди на мигрена. Жените са разделени на две групи: една, която практикува тай-чи редовно и една, която го тренира само в края на изследването. В групата, в която се практикува тай-чи по 1 час на ден, 5 дни в седмицата в продължение на 12 седмици, се съобщава за намаляване на честотата на мигренозните пристъпи в сравнение с втората група.

За усилване на ефекта от посочените упражнения при хронична мигрена помага изцяло природен продукт

Мигренон / Migrenon® има благоприятен ефект при главоболия и мигрена. Той успешно повлиява силата и честотата на мигренозните пристъпи и подобрява качеството на живот. Ефектът му се дължи на активната съставка партенолид (0.43 мг във всяка капсула), която е извлечена чрез патентован процес на вакуум екстракция от билката Моминска вратига. Чрез този метод се постига 25 пъти по-висока концентрация, в сравнение със стандартната процедура на извличане. По напълно естествен начин партенолидът потиска химичните реакции в организма, водещи до пристъп на мигрена и повлиява гладката мускулатура на съдовете.

Продуктът може да се комбинира и с други медикаменти срещу мигрена. Има висок профил на безопасност и е подходящ за продължителна употреба. Потърсете го в аптечната мрежа или онлайн в електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This