В следващите редове ще представим 4-те фази на мигрена. Още в началото уточняваме, че далеч не всички засегнати от неврологичното заболяване хора преминават и през 4-те посочени стадия.

Продромална (предупредителна) фаза

Както подсказва наименованието, тази фаза е предвестник на приближаващата мигрена. Тя се появява часове или дни преди мигренозното главоболие и включва т.нар. предупредителни признаци:

  • чувство на умора
  • повишена чувствителност към светлина (фотофобия), изострено обоняние (хиперосмия), свръхчувствителност към шум (хиперакузис)
  • често прозяване

Активно участие в тази фаза взема хипоталамусът – част от мозъка с размер на бадем, която отговаря за някои от основните жизнени функции. Примери за такива са глад, сексуално желание, телесна температура, метаболизъм на солта и водата.

Фаза на аура

Така наречената „аура“ е преходно визуално-неврологично явление. Тя предшества или съпътства мигренозния пристъп в около 30% от случаите. Включва симптоми от визуален, сензорен или моторен характер. Например:

  • зрителни смущения (загуба на половината от зрителното поле; замъглено зрение; зигзагообразни, трептящи, светещи и нарушаващи зрението линии от периферията към центъра на окото)
  • говорни смущения
  • шум в ушите
  • световъртеж
  • загуба на чувствителност
  • проблеми с говора

Най-чести са визуалните и сензорни смущения. По-редки – моторните.

Симптомите се появяват постепенно и са с продължителност от максимум 60 минути.

Мозъчната кора има основна роля в този етап.

Фаза на болка – най-мъчителната от всички фази на мигрена

По правило болката е едностранна, пулсираща и умерена до остра по сила. Появява се постепенно и се усилва при физическа дейност. Често е придружавана от гадене, повръщане, чувствителност към светлина, звук, миризми, раздразнителност. Продължава до 1 час при децата и между 4 и 72 часа при възрастните.

В тази фаза се активира тригеминалния нерв.

Постдромална фаза

Мигренозното главоболие и съпътстващите го смущения постепенно отшумяват. Започва етапът на възстановяване, който може да отнеме от няколко часа до дни. Налице са умора, промени в настроението, когнитивни затруднения. Засегнати са различни области на мозъка.

Изцяло природен продукт, ефективен и през 4-те фази на мигрена

Видни наши невролози препоръчват Мигренон/Migrenon® за налагане на траен контрол над мигренозното главоболие. Благодарение на своя природен състав, продуктът по естествен и безопасен начин овладява пулсиращата болка. В допълнение повлиява комплексно всички придружаващи симптоми на мигрена като гадене и повръщане.

Антимигренозното действие на това природно средство се дължи на активната съставка партенолид 0.43 mg. Въпросното вещество е извлечено чрез патентован процес на вакуум екстракция от лековитата билка Моминската вратига (Tanacetum parthenium). Чрез този метод се постига 25 пъти по-голяма концентрация на активно вещество. Фармацевтичната форма течни капсули (Solucaps), осигурява пълно и бързо усвояване на партенолида, а оттам и по-мощен ефект.

Продуктът е подходящ както за възрастни, така и за деца. Има отлична поносимост и е практически безвреден. Може да се приема едновременно с лекарствени средства срещу мигрена.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This