Ново проучване сочи, че пристъпите на силно мигренозно главоболие при бременност повишават риска от усложнения, засягащи преди всичко бебето. Данните са оповестени по-рано тази година на 68-та годишна сбирка на Американската академия по неврология. Съобщава се, че усложненията може да се изразят в:

  • прееклампсия (усложнения през втората половина на бременността с високо кръвно налягане и повишена концентрация на белтък в урината)
  • преждевременно раждане
  • много ниско тегло на новороденото

Какво показва цифровото изражение на рисковете от усложнения, породени от мигренозно главоболие при бременност?

Проучването обхваща общо 90 бременни жени с мигрена, а данните са събирани в продължение на 5 години. За повишеният риск, породен от мигренозното главоболие през бременността, говорят следните данни:

  • 54% от изследваните жени са имали някаква форма на усложнения през бременността си
  • почти 30% от тях са родили преждевременно. (За сравнение при здрави жени преждевременно раждане се наблюдава в по-малко от 10% от случаите)
  • над 20% от бременните и страдащи от мигрена жени са имали прееклампсия. (Обичайно прееклампсия се появява при по-малко от 6% от случаите)
  • 20% от жените, които са имали силни мигренозни пристъпи през бременността са родили недоносено бебе

Данните от проучването сочат, че рискът от тези усложнения е около 7 пъти по висок при бременни и страдащи от мигрена жени над 35-годишна възраст.

Обобщението показва, че силното мигренозно главоболие при бременност е причина за усложнения при почти всяка втора жена. Бременността в такива случаи се окачествява като рискова.

Препоръки за неутрализиране на риска от усложнения – какви стъпки срещу мигрената може да предприемете докато планувате бременност?

Важно е да се уточни, че жените с хронична мигрена невинаги страдат от силно главоболие при бременност. Риск от него и последващите усложнения обаче винаги съществува. Затова се препоръчва мерки срещу мигрената да се вземат още преди плануваната бременност. По този начин ще се избегне нуждата от прием на лекарства за лечение на мигрена през бременността.

Природно и ефективно решение за навременно и трайно овладяване на мигрената и главоболието предлага Мигренон/Migrenon®. Продуктът се приема при мигренозно и други типове главоболие. Намалява силата и честотата на пристъпите, повлиява също съпътстващото гадене, повръщане и другите симптоми на мигрена.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This