Каква роля имат омега-3 мастните киселини срещу мигрена (в частност за предотвратяване на пристъпите и/или намаляване на интензивността им)? Отговорът на този въпрос търсят изследователи от Националния институт за здравето (NIH) в САЩ и от университета на Северна Каролина. Резултатите от проведеното от тях изследване са публикувани в The British Medical Journal (BMJ).

Повече за ползата на някои мазнини в борбата срещу мигрена – данни от изследването

Изследователите се фокусират именно върху омега-3, тъй като предишни проучвания доказват способността на тези киселини да понижават болката. Това се обяснява с противовъзпалителния им ефект.

Учените правят съпоставка между ефекта на омега-3 и линоловата киселина. Въпросната линолова киселина е омега-6 мастна киселина с високо съдържание в типичната американска диета. За нея е известно, че не само може да отключи мигренозно главоболие, но и да влоши болката.

Проучването е проведено сред 182 души (88% жени) с честа мигрена на средна възраст 38 години. Участниците са разделени на случаен принцип в три групи, от които всяка следва различен хранителен режим.

Първата група приема храни, богати на омега-3. Втората – повече източници на омега-3 и по-малко на омега-6. Третата, т.нар. контролна група – обичайните нива на омега-3 (150 mg/ден) и омега-6 (7% от дневните калории) в американската диета.

В началото на проучването средният брой дни в месеца, през които участниците имат мигрена, е 16

Средните часове главоболие на ден в месеца са 5 и половина.

В края на 4-месечното проследяване резултатите показват подобрение в състоянието на участниците във втората група, които приемат повече омега-3 и по-малко омега-6. При тях има намаляване между 30-40% в общия брой дни болка месечно, часове болка дневно и интензивността на самата болка.

Данните сочат още, че доброволците, които приемат повече омега-3, съобщават за по-ниска честота на симптомите и по-кратка и слаба болка от контролната група. Въпреки всичко няма значими разлики по отношение качеството на живот.

Доказано природно средство срещу мигрена

Мигренон / Migrenon® е изцяло природен продукт, който осигурява по-добър живот на хората с мигрена у нас. Положителният му ефект върху силата и честотата на мигренозната болка е доказан както научно, така и в практиката.

В основата на благотворното действие на продукта е активната съставка партенолид – висококачествен стандартизиран екстракт от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium). Една течна капсула (Solucaps) съдържа над 0,43 mg партенолид.

Процесът на стандартизация е гаранция за чистотата и ефективността на всяка капсула.

Solucaps е запазена марка на фармацевтичната компания „Борола“. Това е иновативна фармацевтична форма, която позволява бързо и цялостно усвояване на съставката.

Продуктът е напълно безопасен и е подходящ за продължителен прием. Дозировката е индивидуална и се определя от нуждите на пациента. Уместно е приемът да продължи поне 6 месеца. Спирането трябва да става постепенно.

Търсете в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This