Младите хора, които се притесняват дали ще могат да си плащат сметките за храна, са с по-висок риск от мигрена. За тази неочаквана връзка съобщават учени в изследване, публикувано в онлайн изданието на JAMA Neurology от 24 юни 2019 г.

Проучването, установило необичайната връзка между мигрена и сметките за храна, е проведено сред близо 15 000 американци между 24-32 години

Изненадващо за учените мигрената е по-честа при хората, изправени пред хранителна несигурност. Те достигат до това заключение, като задават на участниците въпроса:

  • имало ли е момент през последните 12 месеца, в който сте се притеснявали, че няма да има какво да ядете?

24% от отговорилите положително споделят, че са диагностицирани с мигрена. За сравнение, по-малко от 14% от отговорилите отрицателно получават същата диагноза.

След като вземат предвид други рискови фактори като доходи, образование, тютюнопушене и прием на алкохол, изследователите откриват, че:

  • анкетираните, които са в продоволствена несигурност, имат 58% по-висок риск от поява на мигрена

Учените отбелязват, че проучването има своите ограничения. Получените резултатите са валидни за изследвания период. „Ето защо не е ясно кое е настъпило първо – дали мигрената, или проблемите с недостига на храна“. Коментарът е на д-р Джейсън Нагата, педиатър от Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF) и водещ автор на проучването.

Можем да предположим, че това е порочен кръг, добавя д-р Нагата

Той припомня, че подобно на емоционалният стрес и проблемите със съня, нередовното хранене също е в състояние да предизвика мигрена. Не пропуска да отбележи също, че мигрената е не само болезнено, но и инвалидизиращо състояние. Причина е за отсъствие от работа, респективно за по-малко приходи, трудности с пазаруването и изхранването.

По думите на д-р Нагата всичко това предполага лекарите:

  • да се интересуват дали пациентите с мигренозно главоболие страдат от липса на храна и да помагат на изпадналите в нужда

Освен здравословна и питателна храна, хората с мигрена редовно трябва да приемат и…

Мигренон/Migrenon® – изцяло природен продукт за живот без главоболие, който разрежда честотата и намалява тежестта на пристъпите. Активна съставка е веществото партенолид. То представлява висококачествен стандартизиран екстракт от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium), която е известна от векове с антимигренозното си действие.

Продуктът се приема при мигренозно и други видове главоболие, като повлиява благоприятно пристъпите, силата на болката, гаденето и повръщането. Приемът е удобен – по 1 течна капсула (Solucaps) до 3 пъти дневно, след хранене. По време на тежко мигренозно главоболие може да се приеме и 1 капсула допълнително. За постигане на оптимални резултати е желателно приемът да продължи поне 6 месеца. Спирането трябва да става постепенно.

Търсете в аптеките в цялата страна или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This