Освен всички вреди, които нанася на здравето, редовното тютюнопушене може да предизвика и влоши симптомите на мигрена. Повече за връзката цигари – мигрена разяснява д-р Риза Равиц в публикация за Modern Migraine MD.

Тютюнопушене като фактор за предизвикване на мигрена

Употребата на тютюневи изделия е един от основните фактори, предизвикващи мигренозни атаки. Само по себе си, тютюнопушенето не отключва мигрена. Причините за появата ѝ не са напълно изяснени, но учените усилено работят в тази насока. Употребата на цигари няма да превърне пушача в страдащ от мигрена, ако той не е вече засегнат от състоянието. Но ще допринесе за появата на мигренозен пристъп, както и за повишаване на честотата и тежеста на атаките.

Разковничето на проблема се крие в никотина. Пристрастяващото вещество в цигарите кара кръвоносните съдове да се свиват. Свиването им в определени части от мозъка и менингите (защитните тъкани, които го покриват) води до промяна в мозъчната активност. Тя се свързва със симптомите на мигрена. Вероятно човек няма да получава мигренозен пристъп всеки път, когато пуши. Но постоянното наличие на никотин в кръвта увеличава риска от мигренозна атака.

Пушенето може да влоши краниалните автономни симптоми

Тютюнопушенето се свързва още с определен набор от симптоми на мигрена, наречени краниални автономни симптоми. Това са смущения, асоциирани с краниалните (черепномозъчни) нерви, които протичат по продължението на лицето, и по-точно с техните автономни функции. Това са функциите, които човек не контролира съзнателно, като потене, възпаление и разширяване на кръвоносните съдове.

Проучване показва, че 70% от хората с мигрена, които са пушили или продължават да пушат, страдат от краниални автономни симптоми. Към тях спадат:

  • изпотяване на челото и лицето
  • сълзене на очите
  • подуване на клепачите
  • запушване и секреция от носа

Преустановяване на вредния навик и овладяване на мигрената

Отказването от тютюнопушене намалява риска от множество, асоциирани с употребата на цигари, здравословни проблеми. Също така намалява с един факторите, предизвикващи и влошаващи симптомите на мигрена. Но, само по себе си, преустановяването на вредния навик няма да „излекува” мигрената. За налагане на контрол над мъчителното главоболие се изисква по-различен подход. Освен органичаване на възможно най-много тригъри, мигрената благоприятно се повлиява от приема на Мигренон/Migrenon®. Продуктът съдържа стандартизиран екстракт от Моминска вратига (партенолид). За активното вещество се смята, че потиска химичните реакции, стоящи в основата на мигрената. При нарушена тромбоцитна функция, се отделя серотонин, който предизвиква мигренозен пристъп. Счита се, че партенолидът задържа отделянето на серотонина и по този начин предотвратява атаката. Повлиява още гладката мускулатура на кръвоносните съдове, което оказва влияние върху мигренозната болка. Намалява честотата, продължителността и тежестта на пристъпите, и облекчава съпътстващите ги неразположения. Продуктът не проявява странични ефекти. Може да се приема и при други видове главоболие.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This