Стресът и преумората не са единствените причини за главоболие. Има и други, по-малко известни, които също могат да отключат болката в главата. Нека видим кои са и как може да им се противодейства.

Неподозирани причини за главоболие

Тичане на бягаща пътека във фитнеса

Тази физическа активност причинява разширяване на кръвоносните съдове в областта на врата и главата, вследствие на което се повишава налягането. Хората, предразположени към мигрена, могат да усетят остро главоболие още в началото на упражнението.

Консумация на сандвич с шунка

Известни са много храни, чиято консумация води до главоболие. Шунката заема челно място сред тях. Причината е, че съдържа консерванти и тирамин. Тези вещества увеличават притока на кръв към мозъка, което е свързано с поява на болка в главата. Важно е да отбележим, че главоболието се усеща двустранно, за разлика от мигрената, при която болката е едностранна.

Коса, вързана на конска опашка

Тази прическа е сред неподозираните причини, водещи до главоболие. Опънатата назад коса води до напрежение и болка в главата. Същият ефект имат плитките, диадемите и прилепналите тесни шапки.

Употреба на цигари

Според испански специалисти от университета в Саламанка този вреден навик може да доведе до главоболие. При 59% от наблюдаваните пушачи употребата на цигари допринася за появата на болка в главата. 71% от участниците в проучването смятат, че пушенето по време на главоболие засилва дискомфорта. Предполага се, че негативният ефект се дължи на никотинът в цигарите, който стеснява мозъчните кръвоносни съдове и затруднява оросяването.

Горещина

Високите температури също са една от неподозираните причини за главоболие.

Учени от Бостън провеждат изследване над 7000 души, засегнати от главоболие. Установено е, че техните оплаквания се засилват вследствие на повишаване на температурите, независимо дали навън е лято или зима. Според специалисти опасността от поява на главоболие се повишава със 7,5% при увеличение на температурата с 12 градуса. Учените смятат, че в този момент спада кръвното налягане, вследствие на което регулацията на кръвообращението в мозъка се затруднява.

Диабет

Това обменно заболяване също намира място в списъка на неподозираните причини за отключване на главоболие. Сега ще видим – защо!

Като хронично метаболитно заболяване диабетът много често се отключва спонтанно, без пациентите дори да подозират за това. Първоначално симптомите са много слабо изразени, а в някои случаи дори напълно липсват. Недостатъчният контрол на кръвната захар (глюкоза) и респективно резките промени в нейните стойности могат да доведат до различни усложнения в организма. В това число увреждане на малките кръвоносни съдове.

Според проучване, в което са взели участие над 10 000 пациенти с диабет, всеки 3 диабетик съобщава за наличие на повтарящо се главоболие

Лекарите са на мнение, че именно колебанията в нивата на глюкозата са причина за поява на чести главоболия при диабетиците.

Рязкото спадане на кръвната захар (хипогликемия) при хората с диабет може да се получи в следните случаи:

  • пропуснато хранене
  • прекомерна употреба на алкохол
  • прием на по-голямо количество инсулин
  • след тежко физическо натоварване

В такива случай лъжица мед, бучка захар или кубче шоколад бързо нормализират серумните нива на глюкоза.

От друга страна, рядкото покачване на нивата на глюкоза в кръвта (хипергликемия) също може да доведе до силно главоболие. Хипергликемията може да възникне при:

  • консумация на голямо количество храна и недостатъчно инсулин
  • повишени нива на хормона адреналин, който се отделя при силен стрес
  • недостатъчна физическа активност

Изпитаният природен начин за противодействие на неподозираните причини за главоболие

След като от всички неподозирани причини се разкрие тази, която стои в основата на мъчителното главоболие, специалистите препоръчват прием на Мигренон/Migrenon®. Този висококачествен продукт е една разумна природна алтернатива на синтетичните лекарствени средства против главоболие. Редица научни изследвания доказват положителния ефект на активната съставка партенолид при различни видове главоболие (мигренозно, тензионно и клъстерно). Това вещество е добито от Моминска вратига (Tanacetum parthenium) – билка, която от векове се използва за справяне с болката в главата. Съставката е получена чрез патентован процес на вакуум екстракция, при който се постига 25 пъти по-висока концентрация в сравнение със стандартната процедура на извличане.

Мигренон се предлага под формата на иновативни течни капсули (Solucaps), които осигуряват по-бързо и цялостно усвояване на активната съставка, а оттам и по-мощния ефект.

Мигренон има отлична поносимост и е напълно безвреден. Дори и след продължителна употреба не са регистрирани нежелани реакции и оплаквания от страна на пациентите. Подходящ е както за възрастни, така и за деца.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This