Задавали ли сте си въпроса как се появява мигрената? В текущата статия ще намерим заедно отговора, благодарение на научна публикация на Johns Hopkins Medicine.

Научни теории в отговор на въпроса „Как се появява мигрената?”

По-старите научни теории предполагат, че симптомите на мигрена вероятно се дължат на колебания в притока на кръв към мозъка. Днес изследователите посочват, че промените в кръвния поток и кръвоносните съдове не причиняват мигренозна болка, но могат да допринесат за появата ѝ. Съвременните теории относно произхода на мигренозната болка се насочват по-скоро към източника на проблема. Това е възможно поради напредването на технологиите и новите проучвания за по-добро разбиране на мигрената. Научен факт в днешно време е, че химичните съединения и хормони като серотонин и естрогени, често играят огромна роля за чувствителността към болка при засегнатите от мигрена.

Роля на серотонин и естрогени за поява на мигрена

Един важен аспект от теорията за мигренозната болка сочи, че тя се случва поради вълни от активност на група възбудими мозъчни клетки. Те предизвикват отделяне на химикали, като серотонин. Последният е химикал, необходим за осъществяване на комуникация между нервните клетки. Той може да предизвика стесняване на кръвоносните съдове в тялото.

Когато нивата на серотонин и естрогени в тялото се променят, при някои хора настъпва мигренозна атака. Серотониновите нива засягат и двата пола, докато флуктуацията на естрогените засяга единствено жените. При тях нивата на половите хормони варират според етапа от живота, в който се намира жената. Най-високи са през фертилните години, като намаляват с напредване на възрастта. Жените в детеродна възраст изпитват месечни промени в нивата на естрогените. Мигренозните атаки пряко се свързват с тези естествени флуктуации. Това обяснява и защо жените по-често страдат от мигрена от мъжете. Някои проучвания посочват, че промените в хормоналните нива предизвикват контракции на кръвоносните съдове. Резултатът се изразява в пулсираща болка.

Как се появява мигрената – още фактори, предизвикващи мигренозна болка

  • стрес и други силни емоции
  • биологични и фактори на околната среда
  • умора и промяна в качеството и продължителността на съня
  • ярки и мигащи светлини
  • промени във времето
  • определени храни и напитки

Какво е решението за овладяване на мигрената?

Удачен механизъм за повлияване на мигрената е въздействие върху химичните реакции, водещи до поява ѝ. Счита се, че веществото партенолид, извлечено от билката Моминска вратига, има силата да задържи отделянето на серотонин. По този начин се потискат химичните реакции, отключващи мигренозната болка. Висока концентрация на чист, висококачествен партенолид ще откриете в природния продукт Мигренон/Migrenon®. Той е предназначен за прием при мигрена и други видове главоболие. Положителното му действие се изразява в намаляване на мигренозните пристъпи, силата и тяхната продължителност, и овладяване на гаденето и повръщането при мигренозна атака. Продуктът е с висок профил на безопасност, като се отличава с отлична поносимост и пълно усвояване на активната съставка от организма. Дозира се по 1 течна капсула до 3 пъти дневно, след хранене.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This