Хората, които страдат от болезнени пристъпи на главоболие, често си задават въпроса дали консумацията на алкохол при мигрена вреди. Тъй като към момента не са напълно изяснени конкретните причини за появата на мигренозни атаки, темата остава отворена. В следващите редове споделяме какво показват настоящите данни.

Алкохол и мигрена – каква е връзката?

Редица изследвания посочват консумацията на алкохол сред основните фактори, провокиращи мигрена. В проучване, проведено на територията на различни държави, около една трета от участниците, споделят, че са получавали мигренозна атака след консумация на алкохол поне веднъж, но само 10% от тях посочват спиртните напитки като основна причина за мигрена. Изследването установява още, че няма разлика в чувствителността към алкохол в зависимост от пола. Но пациентите с мигрена усещат по-силно влиянието от спиртните напитки, отколкото хората, които не страдат от пристъпи на главоболие, дори и при консумация на по-малки количества. В повечето случаи алкохолът може да предизвика епизод на мигрена в рамките на няколко часа след консумация (от 30 мин до 3 часа).

Има ли значение изборът на алкохол при мигрена?

От всички спиртни напитки най-често с пристъп на мигрена се обвързва консумацията на червено вино. Интересен факт е, че при пациенти, страдащи от това състояние главоболието може да настъпи дори след консумацията само на една чаша от напитката. Това навежда учените на мисълта, че вероятно провокатор на мигренозните атаки не е самият алкохол.

Червеното вино съдържа големи количества тирамин. Тази аминокиселина се отделя при естествена ферментация на продукти, богати на белтъци и се счита за вещество, към което хората с мигрена проявяват силна чувствителност.

Червеното вино съдържа още две вещества, които могат да провокират мигренозно главоболие – сулфити и хистамин. С оглед на споменатото до момента се оказва, че консумацията на червено вино не е най-добрият избор при мигрена. Като по-безопасна алтернатива се считат две други спиртни напитки – водка и бяло вино. Смята се, че е по-малко вероятно те да провокират болезнен пристъп на мигренозно главоболие.

Но все пак специалистите обръщат внимание на факта, че отключването на пристъп е строго индивидуално и провокиращите фактори варират значително при пациентите с мигрена. За това най-сигурният начин да се избегне мигренозна атака е да се открие какво води до отключване на мъчителното главоболие и стриктно да се избягва.

Природно средство за овладяване на мигренозните пристъпи

Съществува дар от природата, който прави възможно овладяването на мигренозните атаки по напълно натурален начин. Мигренон/Migrenon® успешно овладява и предотвратява пристъпите на мигрена благодарение на активната съставка партенолид (екстракт от билката Моминска вратига). Редовният прием на този изцяло естествен продукт повлиява благоприятно мъчителното главоболие, спира гаденето и повръщането. Има положително действие и върху гладката мускулатура на съдовете, което е свързано с мигренозната болка. Дозировката е по 1 течна капсула (Solucaps) до 3 пъти дневно, след хранене. Няма данни за противопоказания. Оптимални резултати се наблюдават при продължителен прием.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This