Алтернативното лечение с билки може да е от голяма полза при мигрена. Ето защо в следващите редове ще представим на вашето внимание няколко лечебни растения, от чиито свойства да се възползвате.

Лайка (Matricaria chamomilla)

Благодарение на богатия си състав от полезни вещества това растение се използва както за козметични, така и за лечебни цели. Притежава силно изразено противовъзпалително, антисептично, болкоуспокояващо, спазмолитично, ранозаздравяващо, успокояващо и потогонно действие. Противовъзпалителното и успокояващото си действие, което я прави ценна при мигрена, се дължи на веществата бизабол и хамазулен.
За профилактика на мигренозен пристъп се препоръчва приема на 2-3 чаши чай от лайка дневно.

Лавандула (Lavandula angustifolia) – препоръчвана при лечение с билки на мигрена и…

Освен при мигрена лавандулата е ефективна и при тензионно главоболие. В основата на болкоуспокояващия ѝ ефект стоят веществата линалол (линалоол), камфор и цинеол (евкалиптол), розмаринова киселина, флавоноиди, фитостероли и танини. На тях се дължат също успокоителните, противовъзпалителните, антибактериалните, диуретичните и антисептични свойства на растението, както и ползите му за храносмилането.
При мигренозно и тензионно главоболие помага чаят от лавандула и масажът с лавандулово масло в областта на слепоочията, на тила и зад ушите.

Лютива мента (Mentha piperita) и блатна мента (Mentha pulegium)

Тези две разновидности на ментата са особено подходящи при мигрена с гадене и стомашни болки. Причината за положителния им ефект върху симптомите е съставката ментол, която помага за регулиране на притока на кръв в тялото.

Билките могат да се приемат под формата на чай или да се използват като етерично масло за масаж на слепоочията, тила и зад ушите.

Моминска вратига (Tanacetum parthenium) – неизменна част при провеждане на лечение с билки на мигрена

Растението, което на вид и аромат силно напомня на лайка, е използвано от векове срещу мигренозно главоболие. Освен че има спазмолитично и противовъзпалително действие, то съдържа в себе си веществото партенолид, което по естествен начин облекчава болката. Може да се приема под формата на чай след консултация с лекар или под формата на хранителна добавка. Не бива да се комбинира с антикоагуланти като аспирин.

Изцяло природно средство с екстракт от Моминска вратига – средство на първи избор при лечение с билки на мигрена

Мигренон/Migrenon® е препоръчван природен продукт за хора с мигрена от всякакъв тип. Той съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от Моминска вратига (Tanacetum parthenium). Във всяка течна капсула (Solucaps) има над 0.43 mg партенолид. Продуктът се различава от останалите противомигренозни продукти по качеството на съставката, начина на получаване и фармацевтичната форма. Може да се използва самостоятелно или в комбинация с аналгетици и болкоуспокояващи. Дозировката е индивидуална. Позволява адаптиране според силата на мигренозната болка.

Продуктът е подходящ както за възрастни, така и за деца. Няма противопоказания. За постигане на оптимални резултати е препоръчителен по-продължителен прием. (миниум 6 месеца). Спирането става постепенно.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This