Хората с мигрена и клъстерно главоболие често попадат в клопката на интензивните симптоми, които се появяват изневиделица и могат да превърнат изпълнението на ежедневните дейности в кошмар. Според проучване, публикувано в „Neurology“ пристъпите на мигрена са по-чести през деня, а по-тежки симптоми се наблюдават между месеците април и октомври. Според същото изследване клъстерните главоболия са по-чести през нощта, а пикът е през пролетта и есента. Учените откриват, че и двата вида мъчителна болка в главата имат връзка с вътрешния биологичен часовник.

Проучване за връзката на циркадния ритъм с пристъпите на мигрена и клъстерно главоболие

Циркадният ритъм на тялото или вътрешният биологичен часовник регулира съня, както и множество други функции, включително храносмилането и телесната температура. Смята се, че активността в областта на хипоталамуса на мозъка играе роля както в регулирането на биологичния часовник на тялото, така и в причиняването на мигренозни пристъпи и клъстерните главоболия. За целите на проучването изследователите анализират данни от 72 публикувани експеримента по темата как циркадният ритъм на тялото може да повлияе на появата на мигренозни пристъпи или клъстерни главоболия. Тези проучвания включват информация за това по кое време на годината или на деня участниците изпитват тези тежки главоболия.

Научните данни също разглеждат дали някои гени, свързани с функцията на циркадния ритъм, са по-често срещани при хора, които изпитват мигренозни пристъпи или клъстерни главоболия. Изследователите откриват, че пет от деветте гена, свързани с клъстерното главоболие, също играят роля за циркадните ритми. Констатират още, че 100 гена, свързани с мигрената, имат отношение и за регулирането на биологичния часовник.

Мигрената и клъстерното главоболие могат да повлияят на хормоните, свързани с циркадния ритъм

Учените изследват още връзките между производството на хормони, тежките главоболия и биологичния часовник на тялото. Хипоталамусът, който е циркадният контролен център, помага за регулиране производството на два хормона. Става въпрос за кортизол, който сигнализира, че е време да сме нащрек и будни, и мелатонин, който подсказва на тялото кога е време за сън. Анализът установява, че страдащите от мигрена и клъстерно главоболие имат по-ниски нива на мелатонин. Същевременно нивата на кортизол са значително повишени при засегнатите от клъстерно главоболие. Според учените при тези пациенти биологичния часовник на тялото може да не работи както трябва, което повлиява съня и нивата на болка.

Едно ограничение на новия анализ е липсата на данни за определени фактори, които биха могли да повлияят на циркадните ритми. Пример за такива предпоставки са приемът на лекарства, работата на смени, нарушаващи биологичния часовник или наличието на медицински състояния, разстройващи циркадния ритъм. Необходими са повече изследвания, за да се насочат промени в лечението на главоболие въз основа на връзката му с циркадните ритми. Въпреки това е възможно приемането на терапевтични средства в определени часове от деня, които съвпадат с естествените ритми на тялото, да бъде полезно за предотвратяване или овладяване на пристъпите.

Установена стратегия за справяне с главоболието

Овладяването на мигрената и главоболието е напълно възможно и с помощта на Мигренон / Migrenon®. Този изцяло природен продукт е създаден специално за естествено справяне с мигрена и с най-честите видове главоболие. Активната съставка е партенолид 0.43 mg. Тя е извлечена от билката с противоболково действие Моминска вратига (Tanacetum parthenium). Продуктът е в иновативна фармацевтична форма – течни капсули (Solucaps), които допринасят за по-бързото и цялостно усвояване на съставката.

Приемът действа благоприятно върху секрецията на серотонин и така облекчава пристъпите на мигрена и главоболие. За постигане на най-добри резултати се препоръчва по-продължителен прием. Няма нежелани реакции. Дозировката е индивидуална и може да се адаптира според силата на болката и честотата на мигренозните атаки.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This