Приемът на глутен се оказва значим фактор за поява на мигрена. Това заключение е направено от американски учени, които публикуваха резултатите от своите изследвания в сп. Neurology. Научете още в статията, която подготвихме за вас.

Повече за изследването, което сочи, че консумацията на глутен е свързана с отключването на мигрена

Изследването е проведено върху 10 пациенти с чувствителност към глутен. Резултатите от ядрено-магнитен резонанс показват възпаление на централната нервна система. Всички участници съобщават, че периодично страдат от мигренозно главоболие, някои от тях усещат мускулна слабост и имат нарушена координация. След като намаляват или премахват напълно глутена от храненето си 9 от 10-те участници получават умерено до пълно облекчение на симптомите.

Един от най-показателните случаи е този на 50-годишен мъж, който от 4 години се оплаква от мигрена, придружена от гадене и повръщане, липса на координация и чувство на необичайна превъзбуда. С преминаването към безглутенова диета интензивността и продължителността на мигренозните атаки значително намаляват. Пулсиращата болка в главата се връща отново, след като пациентът започва да приема глутен.

Възможна причина за връзката между приема на глутен и появата на мигрена, и стратегия за излизане от порочния кръг

Изследователите са на мнение, че прекомерният прием на глутен причинява неврологично нарушение, което на свой ред провокира мигренозната болка. Ето защо препоръката им е да се избягва приемът на храни, съдържащи глутен. Примери за такива са бялото брашно, пшеницата, овесът, булгурът, ечемикът, червеният и черният пипер, колбасите, шоколадът, зърнените закуски, кетчупът, горчицата. Вместо тях е добре да се заложи на приема на безглутеново брашно (от елда, лимец, нахут, бадеми, царевица), безглутенови зърнени храни (ориз, амарант, киноа), плодове и зеленчуци.

Неизменно допълнение към диетата без глутен за успешно справяне с мигренозното главоболие

Невролозите у нас препоръчват на хората с глутенова чувствителност да допълнят диетата с прием на Мигренон/Migrenon®. Това е продукт с изцяло природен състав, който подпомага овладяването на мигрената. В основата на успеха е активната съставка пертенолид. Въпросното вещество е екстракт от Моминска вратига (Tanacetum parthenium). Билката е използвана за намалява честотата и тежестта на симптомите на мигрена и главоболие, включително болка, гадене, повръщане и чувствителност към светлина и шум.

Механизмът на действие на партенолидът не е напълно изяснен. Смята се, че потиска химичните реакции, водещи до развитие на мигрена. Оказва благотворно влияние и върху върху гладката мускулатура на съдовете, което също има отношение към мигренозната болка.

Продуктът има удобен прием, което сериозно улеснява придържането към назначената терапия. Дозира се по 1 течна капсула (Solucaps) до 3 пъти дневно, след хранене. Дозировката е индивидуална и може да се адаптира според силата на мигренозната болка. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. За постигане на оптимални резултати се препоръчва продължителен прием.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This