Жените с мигрена вероятно са по-предразположени към усложнения при бременност. Това предполагат израелски учени. Хипотезата е издигната на базата на проучване. Резултатите са оповестени в края на юни 2021 г. по време на виртуалната годишна среща на Европейската академия по неврология (EAN). Изследването е предварително, но има реални резултати при много жени. Повече за него – в следващите редове.

Мигрена и бременност се намират в потенциално опасна връзка

„Нашето проучване установява, че бременните, страдащи от мигренозно главоболие, са изложени на по-висок риск от редица медицински и акушерски усложнения. Ето защо препоръчваме бременността при тези жени да се смята за рискова и те да бъдат третирани като рискова група“. Това казва главният автор на изследването д-р Нирит Лев. Тя е главен невролог и изследовател в медицински център „Рабин“ в Израел.

Между 2014 и 2020 г. д-р Лев и екипът ѝ анализират данни за бременността и раждането на 145 000 жени. Въпросните данни включват:

  • вид на раждането
  • медицински и акушерски усложнения във всеки триместър
  • употреба на медикаменти по време на бременността

При анализа на резултатите учените забелязват, че:

  • над 12 000 от жените в проучването имат мигрена без аура, а близо 1600 – мигрена с аура
  • жените с мигрена са в по-висок риск от родилни и следродилни усложнения

Става ясно още, че процентът на прием във високорискови болнични отделения е…

  • 6% за жените без мигрена
  • 6,9% за жените с мигрена без аура
  • 8,7% за жените с мигрена с аура

Страдащите от мигрена жени са в по-голяма опасност от гестационен диабет, хиперлипидемия и тромби. По време на самото раждане са с по-висок процент на епидурална анестезия. Впечатление обаче прави, че нямат по-висок процент на асистирано раждане.

„Освен всичко жените с мигрена са в по-голяма опасност от развитие на депресия по време на бременността и след раждането“. Това се казва в изявление за медиите на д-р Лев.

Предвид риска от усложнения, свързани с мигрена, е силно препоръчително нервно-съдовото смущение да се овладее преди периода на бременност

За целта все повече невролози у нас предписват Мигренон/Migrenon®. Продуктът е изцяло натурален и напълно безопасен. Нежен е към женския организъм и е безпощаден към болката. В основата на способността му да повлиява благоприятно силата и честотата на мигренозните пристъпи и да подобрява качеството на живот стои:

  • активната съставка партенолид – 0.43 mg

Веществото е извлечено чрез патентован процес на вакуум екстракция за по-висока концентрация от Моминска вратига (Tanacetum parthenium). Това лечебно растение от векове е известно със силно изразеното си антимигренозно действие.

Ефективността на партенолида в продукта е усилена от иновативните течни капсули (Solucaps), които гарантират по-бързо и цялостно усвояване.

Дозировката е индивидуална и може да се адаптира според силата на мигренозната болка.

Продуктът е наличен в аптеките в страната и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This