Както при всяко заболяване, така и при мигрената успехът на лечението зависи от точността на поставената диагноза. Разглеждат се 6 различни видове мигрена всеки със своите характерни симптоми. С най-голяма честота се среща т.нар. мигрена с аура, на която се пада поне 1 от всеки 4 случая на мигрена. Как можете да разпознаете, че страдате именно от тази форма на заболяването?

Най-показателните симптоми при мигрена с аура

Симптомите при мигрена с аура са изключително разнообразни. Именно съвкупността от тези оплаквания се означава като аура. Характерното за тях е, че се появяват през периода на т.нар. продром, преди същинската фаза на главоболие.
Аурата погрешно се счита за преживяване с чисто визуални прояви. Симптомите при мигрена с аура се проявяват с разстройства в дейността на почти всички сетива с физически и емоционални проявления.

Конкретните оплаквания може да са свързани с:

  • зрителни нарушения: замъгляване на образа в зрителното поле, поява на светкавици и проблясващи светлини, моментна загуба на зрението и др.
  • проблеми с осезанието: свръхчувствителност на кожата към допир или обратно – моментна загуба на чувствителността й
  • разстройство на говора: трудности с речевото изразяване (афазия)
  • слухови нарушения: частична загуба на слуха или поява на шум в ушите
  • разстройство на обонянието: усещане за несъществуващи миризми (олфакторни халюцинации)
  • физически оплаквания: световъртеж, усещане за слабост, скованост на крайниците или мимическите мускули, болки по врата и тялото
  • ментални прояви: обърканост на съзнанието, трудно концентриране на вниманието

Овладейте проявите на мигрена с аура и си осигурете живот без мигренозно главоболие

Въпреки многообразието им в основата на различните симптоми при мигрена с аура стои една обща причина. Това са спазмите на гладката мускулатура в стените на мозъчните съдове. За овладяване проявите на този и другите типове мигрена от ключово значение е потискането на процесите, предизвикващи тези спазми.

Много ефективно за овладяване на мигренозната болка и елиминиране на пристъпите действа природното средство партенолид. Максимално пречистена и концентрирана форма на партенолид е включена в състава на Мигренон/Migrenon®, превръщайки този продукт в най-предпочитаното средство срещу мигрена у нас. Няколкоседмичен прием на Мигренон помага за значително намаляване силата на мигренозните пристъпи, а след няколко месеца проявите на заболяването осезаемо оредяват.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This