Главоболие, което започва преди или по време на цикъла на жената и се повтаря всеки месец се нарича менструална мигрена. Проучвания показват, че 70% от хората, които страдат от мигрена са жени. От тях 60% съобщават за връзката между тяхната менструация и мигренозните пристъпи. Менструалната мигрена значително влошава и без това тежкия период за жената. Затова и е необходимо да се разберат причините водещи до мигрена и какви са начините за справянето с нея.

Причини за поява на менструална мигрена

Според Нада Хиндийе, доктор по медицина, специалист по главоболие в Калифорния, жените получават мигрена около менструалния си цикъл, заради промени в нивата на хормоните простагландини и естроген. Женският полов хормон естроген може да влияе на усещанията за болка и затова намалените му нива могат да предизвикат мигренозни пристъпи придружени със силна болка. Спадането на естрогена може да се дължи и на други фактори, като спирането на някои медикаменти, перименопауза, бременност и други.

Жените, които се оплакват от обилна и болезнена менструация имат по-високи нива на простагландини в кръвта си. Това са хормони, които са отговорни за повишаване нивата на възпаление, което е един от факторите за появата на менструална мигрена.

Най-често срещаните симптоми при менструална мигрена

Отличават се два подтипа на менструална мигрена:

  • Чиста менструална мигрена – жените имат мигренозни епизоди само по време на самата менструация
  • Мигрена, свързана с менструацията – мигренозните пристъпи се появяват и през други периоди от месеца, не само около менструацията.

Симптомите съпровождащи състоянието са ясно различими и специфични за този тип главоболие. Тъпа или силно пулсираща болка от едната страна на главата е един от ясните показатели за това. Може да има и други оплаквания като:

  • чувствителност към светлина или звук
  • гадене
  • умора
  • замайване
  • аура – част от неврологичните смущения (говорни, визуални, сензорни), които подсказват за настъпващ пристъп

Средства за преодоляване на менструална мигрена

В зависимост от тежестта на състоянието и симптомите, лекар специалист може да ви препоръча подходящо лечение. Въпреки това, има някои стъпки, които могат да се предприемат за намаляване интензитета и честотата на пристъпите.

Първа стъпка е да си помогнете сами като водите дневник при всяка менструация, кога настъпва главоболието, колко време трае, както и да изпробвате някои от следните неща:

  • Липсата на храна може да предизвика пристъпи, затова се хранете на често и по-малко, за да поддържате нивото на кръвната захар
  • Имайте редовен режим на сън – 7-8 часа на денонощие, но не повече
  • Избягвайте стреса – редовни аеробни упражнения, стратегии за релаксация, като практикуване на йога и медитация, биха намалили интензитета на мигренозната болка

Природен продукт за овладяване на симптомите и преодоляване на менструалната мигрена

Мигренон / Migrenon е изцяло натурален продукт срещу мигрена. Съдържа партенолид – 0,43 мг, получен чрез патентован процес на вакуум екстракция, при който се постига 25 пъти по-висока концентрация, в сравнение със стандартната процедура на извличане. Приемът му повлиява благоприятно силата и честотата на мигренозните пристъпи и подобрява качеството на живот. Действието му влияе положително на гладката мускулатура на съдовете и по този начин съдейства за намаляване на мигренозните пристъпи, силата на болката и гаденето. Иновативната форма на капсулата – Solucaps, гарантира бързото и пълно усвояване на продукта от организма. Дозира се по 1 капсула до 3 пъти на ден, след хранене.

Може да се открие в аптеките без рецепта, или да се поръча онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This