С термина клъстерно главоболие се отбелязва едно от най-болезнените състояния, което пречи за извършване на елементарни дейности в ежедневието. То се описва като разкъсващо, пронизващо и много тежко главоболие. Пациентите, които не са запознати с това, често се лутат и изминават много дълъг път, докато получат окончателна диагноза. Затова и в тази статия сме подготвили основна информация за клъстерно главоболие, за да се скъси пътя на разпознаване и съответното лечение.

Клъстерно главоболие – какво представлява по своята същност?

Това е най-рядко срещаното главоболие, като по официални данни страдат само 3% от хората по света. Може да се каже, че засяга повече мъжкия пол и то след 30 годишна възраст. Характерно за него е, че се характеризира с болка от едната страна на главата, главно в областта на окото и слепоочието, и зад ухото. Терминът се налага поради факта, че клъстерното главоболие се появява редовно, с кратки, но чести атаки – клъстерни периоди, последвани от фази на ремисия. Всъщност и това го отличава от мигрената. Състоянието може да бъде съпроводено и от сълзене на едното око, запушване на едната ноздра и повръщане.

Пристъп на клъстерно главоболие – как протича?

Обикновено, пристъпът започва рано сутрин, като може да се появи и по време на сън, събуждайки пациента. Болката в главата започва внезапно и може да продължи от 15 минути до 3 часа. Възможно е страдащия да има от 1 до 3 пристъпа на ден в продължение на седмица или месеци. След, което болката затихва, а симптомите отшумяват. Това обаче не е голямо успокоение, тъй като пристъпите се връщат рано или късно – след няколко месеца или година.

Основни причини за поява на клъстерно главоболие

За съжаление все още не е открита конкретна причина, предизвикваща клъстерно главоболие. Предполага се, че то е наследствено обусловено и е свързано с проблем с хипоталамуса. Той регулира ритъма на сън и будуване, което може да обясни и епизодичните колебания на клъстерното главоболие. Въпреки това има някои фактори, които могат да допринесат за това като употребата на алкохол и никотин например.

Препоръки за справяне с клъстерно главоболие

Промяната в начина на живот може ефективно да окаже влияние на честотата на пристъпите. Например установяване на редовен график за спане би бил в голяма полза за предпазване от клъстерно главоболие. Това означава страдащия да ляга и да се събужда по едно и също време. Този вид главоболие се повлиява много добре от кислородотерапия – процедура, чрез която на пациента се подава обогатен с кислород въздух или чист кислород. Също и прием на магнезий, чрез храната или под формата на добавка за поддържане на добро общо физическо състояние и намаляване силата на пристъпа. Освен това лекар специалист може да изпише терапия сходна с тази при мигрена, и някои аналгетици за притъпяване на болката.

Природно средство за овладяване и превенция на клъстерно главоболие

Специалистите препоръчват редовен прием на Мигренон / Migrenon® като средство за овладяване на клъстерно и тензионно главоболие, както и мигрена. Ефектът му се дължи на неговия състав от висококачествен екстракт от Моминска вратига – партенолид. Природният продукт действа положително върху гладката мускулатура на кръвоносните съдове. По този начин се намалява честотата на пристъпите – клъстерни и мигренозни, повлиява се болката при главоболие и някои от съпътстващите симптоми като гадене и повръщане. Уникалната фармацевтична форма на капсулата – Solucaps, допринася за бързото и цялостно усвояване на съставките от организма, гарантирайки живот без главоболие. Дозира се по 1 капсула до 3 пъти на ден, след хранене.

Потърсете в аптеките без рецепта или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This