За да се справите с пулсиращото усещане в главата, първо трябва да разберете какви видове мигрена съществуват. Всъщност, има над 240 различни вида главоболия, а едно от тях е мигрената, която също има няколко лица. А, сега ще разберем повече за тях!

Най-често срещаните видове мигрена – с и без аура

Най-познатият подвид на мигрената е този без аура, който също се нарича „обикновена мигрена“. Тук се има предвид главоболие, характеризиращо се с пристъпи, продължаващи от 4 до 72 часа. Болката е от умерена до силна и се появява най-често от едната страна на главата, описвана като пулсираща. Обикновено, мигренозните болки са в комбинация от поне един придружаващ симптом като гадене, чувствителност към шум или светлина. Също така, възможно е увеличаване на болката при дори нормална физическа активност.

Мигрената с аура е позната на около 10% от хората, страдащи от това хронично нарушение. А, „аурата“, всъщност се появява преди истинската фаза на главоболието и можем да я наречем „предшественик“. Аурата може да разпознаете чрез появата на различни неврологични симптоми, развиващи се постепенно, непосредствено преди мигрената. Най-често това са зрителни смущения като трептения пред очите, проблясъци и те са част от „аурата“. Могат обаче да възникнат и нарушения в говора, необичайни усещания или затруднения в координацията. Симптомите обикновено изчезват, след като започне същинската част на мигрената – главоболието.

Хормонална и стресова мигрена

Фактът, че мигренозното главоболие при жените е до 3 пъти по-често срещано от това при мъжете, е свързан с хормоните. При жените, мигрената без аура има общо с менструалния цикъл, но въпреки това – все още не е ясно дали изобщо съществува „менструална мигрена“. Не е толкова често срещано явление пристъпите на мигрена да се появят по време на менструация, за да се потвърди съществуването на „менструалната мигрена“. Всъщност, повечето жени съобщават, че страдат от пристъпи на главоболие и през други периоди от месеца. Най-интересното е, че симптомите на мигрена се подобряват по време на бременност, но отново се появяват след раждането.

Стресът не е първичната причина за появата на мигрена. Въпреки това, той е един от най-често срещаните причини за мигренозни пристъпи. По-скоро, промените в нивата на стрес са причинителите на този от видовете мигрена, което означава, че стресът, възникващ или изчезващ внезапно (напр., в началото на работната седмица) е ключов фактор, на който трябва да се обърне внимание.

Още от видовете мигрена – през свободното време или по време на пътуване

Най-накрая дойде така чаканата почивка, а с нея идва и мигрената. Много от хората, страдащи от този вид мигрена изпитват страх, когато дойде най-любимото време за всички. Защо ли? То носи със себе си различни рискови фактори, които могат да провокират пристъпи на мигрена, а една част от тях са промяната в ежедневието, тревожността от предстоящо събитие, необичайното време за лягане или просто дори леко отклонение от хранителните навици.

Хронична – един от видовете мигрена, причиняващ най-много затруднения

Хроничната мигрена е главоболие, появяващо се повече от 15 дни в месеца, в продължение на над 3 месеца. По време на мигренозните пристъпи е трудно да се води нормален начин на живот. Поради това, заболяването има неблагоприятно въздействие върху личния и професионалния живот на страдащите от него. Именно затова е препоръчително да вземете мерки на време.

Природен щит срещу всички видове мигрена

Мигренон /Migrenon® е продукт, създаден и вдъхновен от природата – ефективно справящ се с упоритото главоболие при всички видове мигрена. Мощното си действие, той дължи на активната си съставка, която е партенолид – съдържаща се във всяка капсула. Това е вещество, извлечено от Моминска вратига – билка, известна със своите болкоуспокояващи и противовъзпалителни свойства. Продуктът е напълно безопасен, подходящ за продължителна употреба. Дозира се по 1 капсула 3 пъти дневно, след хранене. Може да бъде закупен от аптечната мрежа в страната или от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg, където често има атрактивни промоции.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This