Пристъпите на клъстерни главоболия са по-чести при мъжете, но определено са по-тежки при жените. Последното е твърдение на изследователи, публикувано в онлайн изданието на сп. Neurology, издание на Американската академия по неврология (AAN).

Припомняме, че клъстерните главоболия се проявяват с кратки, но чести атаки (клъстерни периоди), последвани от фази на ремисия. Атаките могат да продължат от 15 минути до 3 часа. Болката често е придружена от сълзене на едното око, запушване на едната ноздра, повръщане.

Клъстерни главоболия при жените – по-продължителни и мъчителни

Проучването е проведено сред 874 души (66% мъже и 34% жени) с клъстерно главоболие. Участниците отговарят на въпроси, касаещи симптомите, приеманите лекарства, причините за главоболието и навиците на живот.

Резултатите от анализа на отговорите са изненадващи за учените. Оказва се, че жените по-често са диагностицирани с хронично клъстерно главоболие. В проценти това изглежда така – 18% за жените срещу едва 9% от мъжете. Тук отваряме една скоба, че хроничното клъстерно главоболие се дефинира по два начина. Първият – като повтарящи се пристъпи на клъстерно главоболие за година или повече без прекъсване. Вторият – като кратки периодични пристъпи на клъстерно главоболие с продължителност под 3 месеца.

Силно впечатление прави и друг факт – клъстерните периоди са по-продължителни при жените, отколкото при мъжете

8% от дамите споделят, че при тях пристъпите продължават средно 4-7 месеца. При господата процентът по този показател е 5.

26% от жените и 30% от мъжете съобщават, че атаките са със средна продължителност по-малко от месец.
В допълнение жените по-често споделят, че пристъпите на главоболие настъпват по различно време на деня (74% срещу 63%).
Има и още една съществена разлика между двата пола, що се отнася до клъстерното главоболие. В болшинството случаи жените има член от семейството с анамнеза за клъстерно главоболие.

„Важно е лекарите да са наясно, че клъстерното главоболие се проявява различно при мъжете и жените. Това е определящо за лечението и изхода от него“. Коментарът е на главния автор на изследването д-р Андреа С. Белин от „Каролинския институт“ – медицинската академия в Стокхолм, Швеция.

Вярното решение срещу клъстерни главоболия при жени и мъже

Наши специалисти невролози препоръчват Мигренон / Migrenon® за лечение и превенция на клъстерно главоболие. Благотворното действие на продукта върху честотата и продължителността на мъчителните болки в главата се дължи на активната съставка партенолид (над 0.43 мг във всяка течна капсула).

Партенолидът във формулата е извлечен чрез патентован процес на вакуум екстракция от висококачествен стандартизиран екстракт от Моминска вратига (Tanacetum parthenium). При този процес се постига 25 пъти по-висока концентрация от стандартната процедура на извличане.

Продуктът е напълно безопасен и е подходящ за продължителен прием. Ефектът не настъпва веднага, а след 2-3 седмици. Именно затова лекарите предписват по-продължително лечение. Уместно е приемът да продължи минимум 6 месеца. Спирането трябва да става постепенно.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This