С термина „клъстерно главоболие“ се означава едно от най-болезнените състояния в медицината. Разберете повече за него и за начините, по които може да му се противодейства.

Какво представлява клъстерното главоболие?

Това е най-рядко срещаният вид главоболие. По официални данни от него страдат около 3% от хората по света, като по-често засегнати са мъжете. Обикновено се появява за пръв път след 20-годишна възраст. Характеризира се с мъчителна едностранна болка, локализирана в областта на слепоочието, челото, бузите, около и зад ухото. Болката може да е придружена от сълзене на едното око, запушване на едната ноздра, повръщане. Поради сходството в симптомите много често клъстерното главоболие се бърка с мигрена. Има обаче една особеност, която го отличава от мигренозното главоболие, и това е цикличността на болката. Клъстерното главоболие се проявява с кратки, но чести атаки (клъстерни периоди), последвани от фази на ремисия.

Кое е причината за клъстерно главоболие?

Учените все още не са открили причината за клъстерното главоболие. Предполага се, че този вид главоболие е наследствено обусловено. Допуска се, че може да е свързано с анормално функциониране на нерви в мозъка.

Кои са провокиращите фактори на клъстерно главоболие?

Макар причината за клъстерно главоболие все още да не е известна, някои от факторите, които отключат болката, са идентифицирани. Това са прекомерният прием на алкохол и тютюнопушенето. Ето защо съветът на специалистите е вредните привички час по-скоро да се изкоренят.

Как протича пристъпът на клъстерно главоболие?

Практиката показва, че пристъпът на клъстерно главоболие може да започне сутрин, непосредствено след събуждане. Не е изключено да се прояви и по време на сън. Пулсиращата и разрязваща болка в главата настъпва внезапно и обикновено продължава от 30 минути до 2 часа. Възможно е страдащите да имат от един до три пристъпа на ден в продължение на седмици или месеци. След това болката се успокоява, а симптомите утихват. Щастието обаче е краткосрочно, тъй като рано или късно пристъпът се възобновява.

Как се овладява клъстерно главоболие?

Овладяването на симптомите на клъстерно главоболие е подобно на това при мигрена. Най-често по лекарска преценка се използват различни аналгетици. Установено е, че този вид главоболие се повлиява добре и от кислородотерапия, процедура, при която на пациента се подава обогатен с кислород въздух или чист кислород.

Кои са начините за превенция на клъстерно главоболие?

Специалистите са единодушни, че с промени в начина на живот, страдащите от клъстерно главоболие могат ефективно да се предпазят от поредния мъчителен пристъп. А ето и кои са промените, които трябва да направят:

Установяване на режим за сън

Лягането и ставането по едно и също време всеки ден е един от най-добрите начини за предпазване от клъстерно главоболие. Така че страдащите от това неразположение своевременно трябва да си направят график за спане.

Повече кислород

Ефектът на кислородотерапията, която вече споменахме може да се усили, като:

  • се прекарва повече време на чист въздух
  • се практикува дълбоко дишане

Магнезий и витамин B2

Магнезият благоприятства общото физическо състояние на пациентите с клъстерно главоболие и затова те непременно трябва включат в ежедневното си меню повече източници на този минерал. Приемът на витамин B2, пък намалява тежестта и честотата на болката. Ето защо той също трябва да се приема под една или друга форма.

Най-надеждното природно средство за овладяване и превенция на клъстерно главоболие

До момента единственото природно средство, което може да се използва за превенция и овладяване на пристъпите на клъстерно главоболие е партенолид. Търговското наименование на продукта, който съдържа оптимално количество от това уникално вещество, е Мигренон/Migrenon®.

Партенолидът в Мигренон е пречистен до съвършенство и е прецизно дозиран. Освен това е извлечен посредством патентован процес на вакуум екстракция от билката Моминска вратига, при който се постига 25 пъти по-висока концентрация в сравнение със стандартната процедура на извличане. Това превръща Мигренон в най-чистия и ефективен природен продукт у нас срещу различни видове главоболие.

Резултатите от различни изследвания доказват, че редовният и продължителен прием на Мигренон допринася за намаляване силата на болката и разреждане на пристъпите. Това води до значително подобряване на качеството на живот на пациентите.

Мигренон се приема по 1 течна капсула до 3 пъти дневно след хранене. По време на тежко главоболие може да се приема допълнително още 1 капсула от Мигренон. Продуктът спокойно може да се комбинира с назначените лекарства. Практически безвреден е. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This