Психологическият стрес и напрежение влияят негативно на много области от нашия живот и нерядко са причина за появата на главоболие, което се определя като главоболие при стрес.

Главоболие при стрес – с какво се характеризира и колко често се появява?

Главоболието при стрес се характеризира с лека, средна или интензивна болка във врата, главата или в областта на очните ябълки. Някои пациенти определят болката като стегната превръзка около главата и в областта на челото.
По-голямата част от хората, които страдат от този тип главоболие, съобщават за епизодична болка, появяваща се средно около 2 пъти месечно. Но главоболието при стрес може да стане и хронично. А най-лошото е, че може да трае от 30 минути до няколко дни.

Никак не е изненадващ фактът, че се среща по-често при жени, отколкото при мъже. Но този тип главоболие се отличава от мигрената по това, че не възпрепятства изпълнението на ежедневните задължения, не засяга зрението и не предизвиква оплаквания като световъртеж и усещане за слабост.

Основни причини за появата на главоболие при стрес

Този тип главоболие обикновено е в резултат на преживян стрес, депресия, тревожност и т.н. и е свързано с усещане за напрежение в мускулите на врата и в основата на главата. Контракции на мускулите в основата на главата и врата могат да се появят и в резултат на консумация на определени храни или алкохол. Също така някои активности или стресови фактори от заобикалящата среда могат да отключат тази болка.

Някои хора получават този тип главоболие вследствие на дълго взиране в компютърния екран или след продължително шофиране. Студеното време също може да е фактор за отключване на такава болка.

Облекчаване на главоболието с изпитано средство

Веднъж появило се, главоболието обърква всякакви планове. Затова е хубаво човек да мисли в перспектива и да предотврати честите появи на такава болка чрез ограничаване на стресовите ситуации в ежедневието и прилагане на успокояващи практики като медитация. Тя съдейства за постигането на емоционален баланс.

Друго, което може да се направи за превенция на главоболие, независимо от причината за появата му, е приемът на Мигренон/Migrenon® – изцяло природно средство срещу главоболие и мигрена от всякакъв вид.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This