При специализирани консултации лекарите наблюдават, че главоболие по време на полов акт е водещо оплакване при около 1% от пациентите. Повече за това първично главоболие ще разберем от д-р Пабло Иримия. Той е невролог и координатор на работната група за изследване на главоболието в Испанското дружество по неврология (SEN).

Главоболие по време на полов акт – говори специалистът д-р Пабло Иримия

Главоболието, свързано със сексуална активност, се появява при сексуално активни хора без значение от сексуалната активност, с която са ангажирани. По-често се среща при мъжете и при страдащите от мигрена. „Това главоболие обикновено започва с тъпа двустранна болка, която се увеличава при покачване на възбудата и става интензивна при оргазъм. Болковото усещане може да продължи от 1 минута до 72 часа, като обичайно е по-силно през първите няколко часа“. Това пояснява д-р Иримия. Той посочва още, че в повечето случаи главоболието, свързано със сексуална активност, не е причина за безпокойство. Обръща внимание обаче, че понякога то би могло да е симптом на сериозно заболяване. „Най-често болката е провокирана от доброкачествено главоболие, свързано със сексуалната активност. И все пак при появата ѝ е добре на пациента да се направи компютърна томография (КТ) или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на мозъка“, казва д-р Иримия.

Поясняваме, че тези диагностични методи позволяват…

  • да се изключи наличието на вътречерепна лезия (основно лезия на кръвоносните съдове или аневризма, което благоприятства появата на мозъчен кръвоизлив)

Д-р Иримия информира още, че традиционно пациентите с главоболие, свързано със сексуална активност, НЯМАТ симптоми, придружаващи болката, като:

  • загуба на съзнание
  • повръщане
  • зрителни смущения
  • сетивни проблеми
  • нарушена подвижност

„Ако се появят съпътстващи оплаквания, трябва спешно да се потърси лекарска помощ. И още – задължително да се направи КТ или ЯМР на мозъка“, категоричен е д-р Иримия. Той завършва с това, че причината за това главоболие не е известна. Смята се, че болката би могла да се дължи на физическото усилие или на повишеното вътречерепно налягане при секс.

Срещу главоболие по време на полов акт наши невролози препоръчват…

Мигренон/Migrenon® – атакува болката право в целта и подобрява качеството на живот на пациентите. Продуктът е с изцяло природен състав. Може да се използва като естествена алтернатива на противовъзпалителните средства, които често се прилагат при главоболие или мигрена. Активната съставка е партенолид – висококачествен екстракт от билката Моминска вратига (Tanacetum parthenium). Една течна капсула (Solucaps) осигурява над 0.43 mg партенолид, който се усвоява бързо и цялостно от организма.

Продуктът съдейства за намаляване на пристъпите и силата на болката. Може да се използва както овладяване, така и за профилактика на главоболието. Има много добра поносимост и при продължителна употреба. Няма нежелани реакции. Дозировката може да се адаптира според силата на болката.

Търсете продукта в аптеките в страната или направете поръчва през сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This