Много хора, на които им се налага да носят защитна маска с часове, се оплакват от болка в главата. Дали наистина маската е „виновна“ за главоболието, или причината е друга? Ето какво смятат специалистите…

Пулмолози: маската не е първопричината за болка в главата

Една от най-тиражираните теории е, че носенето на предпазна маска кара човек да вдишва обратно въглеродния диоксид, който издишва. Нейните защитници са на мнение, че това води до интоксикация, която се проявява с главоболие. Пулмолозите обаче смятат подобно твърдение за неоснователно. Ето защо търсят други екзогенни (външни) фактори, които могат да допринесат за болката в областта на главата.

Невролог: маската е предпоставка за главоболие, но не и единствена причина за него

„Болката в главата не е следствие единствено от носенето на предпазна маска.“ Така смята д-р Давид Гарсия Асорин. Той е невролог в Университетска клинична болница на Валядолид, Испания, и член на Испанското дружество по неврология (SEN). По думите му главоболието би могло да се дължи на един или на комбинация от няколко фактори като например:

  • стрес на работното място
  • притеснение, породено от продължителен престой на закрито
  • дехидратация
  • високи нива на тревожност
  • натиск и стягане на маската

Д-р Асорин изяснява, че болката в главата от стягането на маската, е подобна на тази, която изпитват плувците при носене на очила за плуване. Препоръката в този случай е маската да се разхлаби или да бъде заменена с по-удобен модел. „При всички положения обаче маската трябва да прилепва плътно към лицето, за да осигурява ефективна защитата“, припомня неврологът.

Препоръки за облекчаване на болка в главата при носене на маска

Специалистите припомнят следните начини за намаляване на главоболието:

  • даване на почивка на очите
  • разтягане на мускулите на главата и шията
  • арома масаж на главата и слепоочията
  • освобождаване от стреса и отпускане
  • качествен сън

Природата срещу болка в главата във времена на пандемия

Наши невролози препоръчват Мигренон/Migrenon® за естествено овладяване на главоболие (включително и мигренозно) в условия на ковид-19. Продуктът е 100% натурален, с доказан ефект и гарантиран резултат при болки в главата. Способността му да намалява интензитета на болката и да разрежда честотата на пристъпите се дължи на активната съставка партенолид. Тя е извлечена посредством патентован процес на вакуум екстракция от лековитата билка Моминска вратига (Tanacetum parthenium). Количеството е оптимално (0.43 мг във всяка капсула), а ефективността е повишена максимално с иновативните течни капсули (Solucaps). Те осигуряват по-бързо и цялостно усвояване на партенолида, а оттам и по-мощен ефект. Дозировката е индивидуална и може да се адаптира според силата на болката. Продуктът е безопасен и има добра поносимост при продължителна употреба.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This