Главоболието мъчи много хора. Според обширен преглед на проучвания 52% от световното население има болки в главата (включително мигренозни) през годината. Негови автори са изследователи от Норвежкия университет за наука и технологии в Тронхайм. Резултатите са публикувани в сп. The Journal of Headache and Pain.

Главоболието – държи в клопка много хора

Учените преглеждат 357 публикации от периода 1961-2020 година, за да оценят разпространението на главоболие в световен мащаб. По-голямата част от данните са на хора между 20 и 65 години. По-малка – на деца до 5 години, юноши и хора над 65-годишна възраст.

Въз основа на прегледа са направени интересни заключения.

52% от населението по света се сблъсква с главоболие от различен тип в една и съща година. 14% от хората съобщават за мигрена, 26% – за тензионно главоболие, 4,6% – за хронично главоболие (15 и повече дни в месеца).
На базата на 12 проучвания, които съобщават за главоболие през изминал ден, изследователите откриват нещо любопитно. Оказва се, че 15,8% от световното население има главоболие в един и същи ден. Впечатление прави, че почти половината от засегнатите (7%) са с мигрена.

Коментарът на експерта

„Установихме, че разпространението на главоболието остава високо по цял свят. И още – че тежестта на оплакването сериозно влошава качеството на живот на много хора. Трябва да се стремим да намалим тази тежест чрез превенция и по-добро лечение. Проучването ни помага да подобрим подхода си“. Думите са на главния автор на изследването д-р Ларс Джейкъм Стовнер. Той подчертава, че жените като цяло са по-силно засегнати от главоболие от всякакъв тип от мъжете (17% жени срещу 8,6% мъже). И отново те са тези, които по-често страдат от хронично главоболие (6% жени в сравнение с 2,9% мъже).

Експертът отбелязва, че изследването има своите ограничения. Повечето от прегледаните проучвания са от страни с високи доходи и добра здравна система. „Допълнителни изследвания на страните с ниски и средни доходи биха допринесли за една по-точна оценка“, казва в заключение д-р Стовнер.

У нас има природно решение на главоболието

Мигренон / Migrenon® се препоръчва от изтъкнати български невролози при главоболие от всякакъв тип. Този природен продукт се е доказал като алтернатива и допълнение в лечението на главоболие. Това, което го прави толкова добър, е качеството на съставката, начина на получаване и фармацевтичната форма.

Активното вещество е партенолид (висококачествен стандартизиран екстракт от билката Моминска вратига, Tanacetum parthenium). Съставката е получена чрез патентован процес на вакуум екстракция. Така се постига 25 пъти по-висока концентрация в сравнение със стандартната процедура на извличане.

Фармацевтичната форма Solucaps (течна капсула) позволява бързо и цялостно усвояване на активната съставка.
Продуктът се приема при всички видове главоболие (включително мигренозно), като повлиява благоприятно върху пристъпите, силата на болката, гаденето и повръщането.

Няма нежелани реакции. Има добра поносимост и при продължителна употреба.

borola
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x

Pin It on Pinterest

Share This